Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticoruptie.md


Invitata de astăzi este Anastasia Nani.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:33 0:00
Link direct


„Aflaţi de pe portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigaţii Jurnalistice că medicii legiști și-au încheiat expertiza în cazul lui Andrei Brăguță. Potrivit raportului întocmit de aceștia, tânărul de 32 de ani a murit de bronhopneumonie purulentă bilaterală. Leziunile corporale, fracturile și vânătăile provocate de bătăile la care a fost expus bărbatul nu s-ar afla în legătură directă cu motivul decesului. Dumitru Sliusarenco, unul dintre avocaţii lui Andrei Brăguță, afirmă că expertiza medico-legală ridică mai multe semne de întrebare, de la cauza decesului, la metode de cercetare și concluzii. Tot la rubrica „Ştiri” aflaţi cum derulează ancheta în cazul tânărului decedat în condiţii suspecte în arest.

La rubrica „Investigaţii”, citiţi o anchetă despre fundaţiile de caritate ale politicienilor. Reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice au analizat activitatea asociaţiilor şi fundațiilor de caritate ale lui Vlad Plahotniuc, Ilan Șor, Renato Usatîi și Galina Dodon. Dorinţa de a părea mai aproape de cetăţenii simpli, în cazul unora, sau intenția de a evita controlul riguros al banilor partidelor, precum și interdicțiile legale de sponsorizare din străinătate a activităților politice, în cazul altora, i-au determinat pe aceştia să deschidă, în ultimii ani, astfel de organizaţii. Sumele pompate de fondatorii-filantropi se ridică la zeci de milioane de lei pe an.

O parte dintre aceste organizaţii își ascund rapoartele financiare și numele donatorilor atât de presă, cât și de instituțiile de stat. Observațiile noastre arată că organizațiile de caritate ale politicienilor devin mai active în perioada alegerilor, fiind un instrument de lustruire a imaginii fondatorului sau a partidului. Conducerea Comisiei Electorale Centrale recunoaşte că un astfel de fenomen există, dar aparent totul este legal, fapt negat de experţii din domeniu. Alte detalii pe Anticoruptie.md”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG