Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate.info


Invitata rubricii de astăzi este Silvia Rotaru.

„Primul caz de gripă A1H1N1 a fost înregistrat în Capitală la un bărbat în vârstă de 58 de ani, care nu era vaccinat. Starea lui este de gravitate medie, fiind internat la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău. De asemenea, virusul gripal a fost suspectat la un copil de 9 ani, dar analizele medicale nu au confirmat boala. Despre aceasta a anunțat astăzi în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei municipiului Chișinău, Violeta Baltă șef adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate.

Deputații care fac parte din Comisia permanentă de sănătate și protecție socială din Legislativ nu și-au pus întrebări referitor la deficitul enorm de 200.000.000 lei din bugetul asigurărilor obligatorii de asistență medicală pentru anul 2019.

Raportul comisiei a fost votat de majoritatea membrilor, fără să existe vreo îngrijorare referitor la conținutul legii, care a fost creată în grabă fără a fi organizate consultări publice. În raport se menționează că veniturile vor crește cu 10 la sută, iar cheltuielile – cu 13 la sută. Fondul de bază va crește cu 12,6 la sută, pentru medicamente compensate se va aloca aceeași sumă ca și în anul 2018, operațiile de cataractă vor crește cu 600, iar cele de cardiologie intervențională – cu peste 640 etc. De asemenea, fondul măsurilor de profilaxie este în creștere cu tocmai 8 procente și va constitui anul viitor 27 de milioane de lei.

Și Moldova s-a alăturat Campaniei MagicHome. Părinții cu copii bolnavi de cancer vor fi găzduiți de oameni cu suflet mare pe toată perioada tratamentului. Pe lângă banii strânși în Campanie pentru construirea unei case în apropierea Institutului Oncologic din București, oamenii s-au arătat receptivi, fiind deschiși să-i primească pe cei care au nevoie să înnopteze la ei pe perioada tratamentului. „Vom avea încă 10 case, respectiv apartamente, care ne-au fost puse la dispoziție de oameni în toată țara: în Cluj, Craiova, București, Iași, Chișinău”, a anunțat Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății din România și fondatorul Asociației MagiCAMP.”

XS
SM
MD
LG