Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate.info


Invitata de astăzi este Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:27 0:00
Link direct

Planul sectorial de acțiuni anticorupție în domeniul sănătății şi asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anii 2018-2020 este gata încă din luna iulie, când a fost supus consultărilor publice, însă abia săptămâna trecută documentul a ajuns pe masa Guvernului. Se pare că, între timp, responsabilii de la Ministerul Sănătății s-au gândit să mai cizeleze unele fraze despre corupție. Astfel, Nota de argumentare a fost schimbată, iar unele afirmații privind starea de corupție din sistemul de sănătate au dispărut.

4 mii 935 de elevi din clasele primare, gimnaziale și de liceu nu au voie să frecventeze școala din cauză că nu sunt vaccinați împotriva rujeolei. Dintre aceștia, 1 mie 941 au fost, totuși, imunizați recent, însă vor fi nevoiți să stea acasă timp de 15 zile. În același timp, 2 mii 477 de părinți refuză să le administreze copiilor vaccinul din diverse motive. Datele sunt oferite de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Responsabilii mai spun că printre măsurile comune întreprinse, inclusiv cu Ministerul Sănătății, sunt discuțiile despre importanța vaccinării cu medicul de familie și părinți, măsurile de profilaxie, continuarea procesului de monitorizare. Autoritățile încearcă astfel să stopeze valul de rujeolă care s-a extins în ultima luna pe întreg teritoriul Moldovei.

Deși nu trebuie admiși în instituțiile de învățământ școlar, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării nu poate spune cu certitudine dacă toți cei aproape 5 mii de elevi stau acum acasă sau nu, pentru că nu are pârghii de verificare

Moldova, printre statele sărace unde oamenii mor cel mai frecvent din cauza calității slabe a medicine, dar și din lipsa intervențiilor de sănătate publică, se arată într-un studiu internațional publicat recent. Autorii au încercat să analizeze câte decese au loc în țările sărace din cauza calității proaste a serviciilor medicale, dar și din cauza lipsei de servicii. Analiza are loc în contextul angajamentelor luate de către state de a asigura o acoperire universală cu servicii de sănătate. Rezultatele sunt descurajatoare pentru oamenii din țările vizate și arată foarte clar că guvernele au mult de lucru.

(Transcriere: Tamara Grejdeanu)

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG