Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate.info


Invitata de astăzi este Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:42 0:00
Link direct


„Autoritățile din sănătate au declarat cod portocaliu de rujeolă pe întreg teritoriul Moldovei. Decizia a fost luată în această dimineață în cadrul ședinței Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică.

Până acum, în țară sunt confirmate și suspecte 142 de cazuri de rujeolă. 56 de cazuri sunt deja confirmate și 86 - suspecte. Cele mai multe sunt înregistrate în sudul Moldovei printre copiii care fac parte din confesiuni religioase. Situația s-a agravat după ce la o tabără din Morenii Noi, Ungheni, s-au adunat mai mulți copii dintr-o confesiune religioasă, iar unul dintre participanți era deja bolnav de rujeolă.

Ministra Sănătății, Svetlana Cebotari, susține că cel mai scăzut nivel al vaccinării se atestă la Bălți, Tiraspol, Cahul, Taraclia, Ceadîr Lunga, Ialoveni. În următoarea perioadă autoritățile vor monitoriza toți copii pe parcursul a 21 de zile, inclusiv 14 zile a copiilor care au fost vaccinați pentru a preveni răspândirea rujeolei.

De asemenea, responsabilii și-au propus împreună cu autoritățile publice locale să discute cu confesiunile religioase ca să le argumenteze de ce trebuie vaccinați copiii. Până la 1 septembrie autoritățile din sănătate anunță că toți copiii vor fi vaccinați.

Pacienții cu o maladie rară din Moldova au rămas fără un medicament vital. Firma importatoare, singura care îl livrează în țară, nu a anunțat autoritățile despre problemele de import. Bolnavii cu fibroză chistică, dependenți de preparatul Colistin, sunt alertați că nu-l mai găsesc în farmacii deja de câteva săptămâni și nimeni nu știe când va fi.

În țară sunt cel puțin 13 pacienți cu fibroză chistică, o maladie rară, care afectează tractul digestiv și plămânii. Aceștia au rămas fără medicamentul vital care le asigură o calitate mai bună a vieții. Majoritatea acestor pacienți sunt copii, care au infecție cronică cu pseudomon. Este vorba de Colistin, un antibiotic folosit de bolnavi în timpul inhalațiilor pentru a ține infecția sub control.

Ministerul Sănătății susține că Compania Națională de Asigurare în Medicină este rigidă și netransparentă în procesul de contractare cu spitalele. Acestea din urmă recurg la soluții ilegale ca să obțină bani. Într-un plan anticorupție pentru următorii doi ani în domeniul asigurărilor obligatorii de asistență medicală se recunoaște că transparența, dacă și există, atunci este extrem de limitată și se observă în majoritatea etapelor de gestionare a banilor publici: nu există transparență la contractare, la formarea prețurilor pentru serviciile medicale, nu este clar cum se formează prețurile pentru serviciile în cadrul parteneriatelor publice-private. În consecință, spitalele sunt împinse să recurgă la ilegalități, iar în final cel care plătește dublu este pacientul”.

XS
SM
MD
LG