Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul Anticorupție.md


Invitata este Mariana Colun

„Accesând portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice, puteți citi despre răpirea fostului șef al așa zisului Minister de Interne din regiunea transnistreană, de către persoane necunoscute, cu aparenta complicitate a autorităților din Moldova. Rudele generalului acuză autoritățile Republicii Moldova că ar fi intrat în cârdășie cu organele nerecunoscute din stânga Nistrului, Kuzmiciov fiind ulterior dus și încarcerat în regiunea transnistreană, unde ar fi torturat în prezent. Anterior, într-o anchetă din 2012, Centrul de Investigații Jurnalistice, în colaborare cu ziarul Cuvântul, a scris despre faptul că zeci de cetăţeni ai Moldovei sunt răpiţi în fiecare an, la ei acasă, de miliţia şi securitatea regimului nerecunoscut de la Tiraspol, încarceraţi, umiliţi, ţinuţi în condiţii inumane şi judecaţi pentru crime pe care nu le-au săvârşit.

Un alt subiect îl vizează pe deputatul liberal-democrat Grigore Cobzac, care recent a fost ținta unor mesaje defăimătoare. Acum câteva zile orașul Hâncești a fost împânzit de inscripții și afișe denigratoare la adresa deputatului. Pe stâlpi, garduri, dar și pe poarta gospodăriei sale au apărut inscripții în care legiuitorul este acuzat inclusiv de furtul miliardului. Aparent, mesajele au apărut după ce în ultimele două săptămâni, parlamentarul a criticat dur autoritățile centrale și locale, acuzându-le de corupție și presiuni.

La rubrica „Bloguri” de pe portalul Anticoruptie.md veți găsi postările deputatului Grigore Cobzac, sub genericul „Hânceștenii trebuie să știe”. Acesta a descris cum autoritățile locale au direcționat sursele financiare provenite din donații străine pentru îmbunătățirea propriilor condiții de lucru și au lăsat fără investiții Azilul de bătrâni Sărata Galbenă, cum Consiliul Raional Hâncești nu a valorificat oportunitățile de a finaliza restaurarea Complexului Manuc Bey și cum apartenența la PD, care a obținut toată puterea în stat prin șantaj și corupție, joacă festa guvernării locale. Grigore Cobzac a scris despre lipsa de transparență pe site-ul Consiliului Raional Hâncești, despre concedierile funcționarilor pe criterii politice, despre urmărirea penală ca instrument pentru a convinge primarii și consilierii să adere la PDM, precum și despre faptul că eșecul lipsei oportunităților de dezvoltare se datorează prestației președintelui raionului și celor din Consiliul Raional,

Dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, le puteți sesiza pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri vor fi investigate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice”.

XS
SM
MD
LG