Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: platforma „Sănătate INFO”


Invitata emisiunii este jurnalista Silvia Rotaru.

„Legea cu privire la drepturile și responsabilitățile pacientului ar putea fi modificată la mai multe articole și completată cu noțiuni noi, inclusiv cu noțiunea de malpraxis medical. Inițiativa aparține unui grup de deputați care și-a propus, după mai multe încercări eșuate ale Ministerului Sănătății, să reglementeze malpraxisul medical.

De asemenea, autorii documentului propun noi noțiuni pentru pacient, ce drepturi are pacientul, se înseamnă servicii de sănătate, prestatori al serviciilor de sănătate, lucrător medical, act medical, rudă apropiată, reprezentant legal etc și reglementează consimțământul informat al pacientului și modul de acțiune al lucrătorilor medicali în cazuri urgente unde este imposibilă obținerea acestuia.

Bugetul alocat domeniul Sănătății pentru anul viitor este în scădere și va constitui 8,4 procente din totalul cheltuielilor bugetului de stat.

Astfel, pentru domeniul ocrotirii sănătății sunt prevăzute alocații de peste 4 miliarde de lei și reprezintă 8,4 procente din totalul cheltuielilor bugetului de stat. Este cea mai mică pondere din cel puțin ultimii doi ani – 9,8 procente (în 2017) și 9,6 procente (în 2018).

Legea dispozitivelor medicale se modifică deja a treia oară pe parcursul unui singur an. Printre modificări se regăsește și eliminarea licenței de activitate în domeniul dispozitivelor medicale, fără argumentele de rigoare pe care le cere legea. Documentul mai conține elemente cu riscuri certe de corupție, atenționa CNA.

Legea 102 din 9 iunie 2017, care a intrat în vigoare în luna octombrie a aceluiași an, a fost modificată deja de două ori la inițiativa Guvernului, iar proiectul despre care menționăm a fost propus încă din luna martie a acestui an, pe vremea ministrei Sănătății Svetlana Cebotari. Din cauza formulărilor neclare, ce nu corespundeau cerințelor de tehnică legislativă, dar și a numeroaselor riscuri de corupție, documentul a tot fost completat în urma producerilor de avizare.”

XS
SM
MD
LG