Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: platforma „Sănătate INFO”


Invitata emisiunii este jurnalista Silvia Rotaru.

„Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicoale Testemițanu a anunțat rezultatele concursului suplimentar de admitere la rezidențiat pentru locurile neacoperite. Medicina de familie, pentru care au fost oferite cele mai multe locuri – 123 – a fost și cel mai puțin solicitată.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:49 0:00
Link direct


Doar 17 de studenți au decis că vor să se facă medici de familie în cel de-al doilea tur al concursului de rezidențiat organizat de Universitatea de Medicină. În total, din cele 123 de locuri oferite de Ministerul Sănătății, la această specialitate s-au înscris doar 29 de studenți sau puțin peste 23% din locurile disponibile. Astfel, pentru rezidențiat la Chișinău au optat 27 de tineri, în timp ce pentru Bălți – doar 2.

La nivel global, aproximativ 21% din numărul total de nașteri se realizează prin cezariană, în condițiile în care rata normală, în scopuri medicale, ar fi între 10-15%. De altfel, în 60% din peste 160 de țări analizate într-un amplu studiu, se utilizează cezariana mult prea des, în timp ce în 25% dintre state s-a constat că aceasta nu este utilizată nici măcar atunci când este necesară, sugerând disparități mari în ceea ce privește respectarea recomandărilor clinice. Același studiu mai constată că există mari diferențe în aplicarea cezarienelor între bogați și cei săraci, între sectoarele publice și private și între regiuni.

O gravidă a murit subit în Spitalul Raional din Cimișlia. Și fătul acesteia de 38 de săptămâni a decedat. S-a întâmplat în noaptea de 10 spre 11 octombrie, când gravida a fost adusă cu ambulanța, unde a fost lăsată sub supraveghere fiind suspectată de o infecție respiratorie acută. Tânăra a murit puțin peste miezul nopții, iar cauza declarată în acest moment ar fi disecție de aortă cu tamponadă acută a cordului. Potrivit administrației, pe acest caz a fost formată o comisie, în care sunt implicați și specialiști de la Ministerul Sănătății.”

XS
SM
MD
LG