Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: platforma „Sănătate INFO”


Moldova, Sanatate info, logo
Moldova, Sanatate info, logo

Invitata emisiunii este jurnalista Silvia Rotaru.

„În fiecare an peste 1.000 de femei din Moldova află că au cancer la sân, iar aproape 10 la sută pierd lupta cu boala chiar din primul an. În luna prevenirii și conștientizării riscurilor cancerului mamar, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că vor fi organizate consultații gratuite.

Astfel, în fiecare zi de joi, pe parcursul lunii octombrie, la Institutul Oncologic vor fi organizate școli cu pacienții, unde medicii mamologi vor oferi informații despre tot ce înseamnă acest tip de cancer.

În perioada 8-12 octombrie mamologii vor oferi consultații gratuite în municipiul Bălți, Cahul și Comrat, iar în săptămâna 15-19 octombrie femeile sunt așteptate la Asociațiile Teritoriale din sectoarele municipiului Chișinău: Botanica, Buiucani, Centru, Ciocana și Râșcani.

Institutul de Medicină Urgentă va avea un Plan de Dezvoltare Strategică pentru următorii 10 ani. În documentul de politici se vor regăsi următoarele module specializate: guvernanță, finanțare, prestarea serviciilor și generarea resurselor. Planul urmează a fi pus în aplicare prin conlucrarea grupurilor de lucru, formate din angajații instituției cu implicarea unui expert extern și a Programului de Asistență Tehnică Germană (GIZ).

Tinerii absolvenți ai Universității de Stat de Medicină Și Farmacie Nicolae Testemițanu care au studiat la buget și din diverse motive își doresc să facă rezidențiatul în altă țară, nu vor mai putea face acest lucru, fiind obligați să urmeze rezidențiatul numai în Moldova, potrivit noilor modificări operate în legea Ocrotirii Sănătății. Este vorba de articolul 14, alineat 6. Tinerii absolvenți au aflat despre aceste modificări de la Universitate, care i-a mai informat că aceștia trebuie să încheie contracte cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale”.

Transcriere de Alla Ceapai

XS
SM
MD
LG