Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticoruptie.md


Invitata emisiunii este Mariana Colun.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:38 0:00
Link direct


„Accesând portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice, puteți citi despre deputatul socialist Oleg Savva, înaintat la 22 septembrie curent pentru circumscripția Fălești la alegerile parlamentare din februarie 2019, care a acces în Parlament având venituri mai mult decât modeste. Asta nu l-a împiedicat însă „să-și ajute” partidul cu zeci de mii de lei, bani pe care i-ar fi primit el însuși drept donație.

Performanțele în Legislativ ale parlamentarului socialist sunt și ele modeste. Veteran al războiului din Afganistan, Savva a propus mai multe proiecte de lege centrate pe veteranii de război, acestea însă au primit aviz negativ de la Guvern și au fost ulterior retrase. Este și cazul Legii pentru modificarea articolului 22 din Legea nr. 190-XV din 8 mai 2003 cu privire la veterani, elaborată de Oleg Savva, alături de Corneliu Furculiță și Ghenadi Mitriuc și adoptată la 1 iulie 2016. Potrivit noilor modificări, veteranii decorați cu medalii, ordine sau titluri onorifice vor beneficia de diferite alocaţii nominale. Legea respectivă se răsfrânge și asupra lui Oleg Savva, el fiind veteran de război, decorat cu medalia „Pentru vitejie” în 1987.

Tot pe veteranii de război este centrat un alt proiect de lege, înregistrat în octombrie 2015, prin care Savva propunea completarea unui articol din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală, în urma căruia Guvernul ar fi plătit polița de asigurare medicală a veteranilor neangajați în câmpul muncii. Proiectul respectiv a fost retras. Mai multe detalii aflați la rubrica investigații de pe portalul nostru.

Un alt subiect se referă la Denis Guzun, fiul a doi magistrați, care a fost promovat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în funcția de magistrat pe un termen de cinci ani, în pofida faptului că el a acumulat la evaluarea profesională doar 77 de puncte dintr-o sută, fiind devansat de 10 contracandidați, care au obținut un punctaj mai mare. Istoria se repetă: în 2014, tatăl său, judecătorul Ion Guzun, a fost promovat la Curtea Supremă de Justiție, având doar 57 de puncte la evaluarea făcută de Colegiul pentru Selecţia şi Cariera Judecătorilor, în timp ce alți cinci candidați aveau un punctaj de peste 74 la evaluare. Detalii pe Anticoruptie.md.

La rubrica dosare de corupție găsiți un articol despre Ion Begleț, fostul primar al comunei Ghidighici, care a deținut anterior timp de opt ani mandatul de edil. Acesta a fost achitat recent într-un dosar intentat pentru delapidarea bunurilor comunității. Judecătoria Chișinău, oficiul Buiucani, a argumentat că faptele incriminate lui Begleț nu întrunesc componentele unei infracțiuni. Ion Begleț s-a declarat mulțumit de decizia instanței, menționând că dosarul i-a fost fabricat. Mai multe detalii aflați pe Anticoruptie.md.”

XS
SM
MD
LG