Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticorupție.md


Invitata de astăzi este Mariana Colun.

„Accesând portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice, puteți citi despre cuplul milionar Andrei și Lada Gargalâc, proprietarii complexului hotelier Royal Park din parcul „Valea Trandafirilor”, care insistă în instanță să le fie anulată pedeapsa care i-a privat de dreptul de a-și gestiona afacerea pe un termen de trei ani. Curtea de Apel Chișinău a pus pe rol contestația businessmenilor. Anterior, Centrul de Investigații Jurnalistice a documentat într-o anchetă video cazul Royal Park și modul în care a fost construit complexul hotelier într-o zonă verde din Chișinău. După difuzarea documentarului, procurorii au pornit o anchetă penală. Cei doi inculpați și-au recunoscut vina, iar statul a recuperat suma de 6,6 milioane de lei, echivalentul prejudiciului adus bugetului public prin neachitarea impozitelor. Ei au achitat amenzile și cheltuielile în valoare de 37 de mii de lei, invocate de procurori în cadrul urmăririi penale, însă nu sunt de acord cu pedeapsa complementară. Andrei Gargalâc a fost asistat anterior de controversatul avocat Valerian Mânzat, condamnat în 2017 la nouă ani de închisoare pentru escrocherie. Cei doi au fost surprinși de mai multe ori în compania deputatului PDM, Sergiu Sârbu. Detalii, pe Anticoruptie.md.

Un alt subiect se referă la dosarul lui Ilan Șor. Curtea de Apel Cahul a admis demersul avocaților primarului de la Orhei privind efectuarea expertizei financiar-contabile și a programat următoarea ședință pentru 17 decembrie, 2018. Experții susțin că astfel de expertize durează de obicei ani întregi. Avocata Viorica Grecu a declarat că este puțin probabil ca expertiza solicitată să fie finalizată până la următoarea ședință. Potrivit ei, în dosarul lui Ilan Șor, unde este vorba de sistemul bancar, de firme off-shore, conturi în străinătate, este un volum imens de lucru și efectuarea expertizei ar dura mai mulți ani.

La rubrica „Bloguri” veți găsi câteva postări ale unor experți și activiși civici, care critică remanierile care au fost anunțate recent de conducerea Partidului Democrat. În viziunea activistului Dinu Plîngău, remanierile guvernamentale ar arăta că democrații sunt în criză de candidați pentru alegerile parlamentare.

Dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, le puteți sesiza pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri vor fi investigate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice”.

XS
SM
MD
LG