Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticorupţie.md


Invitata de astăzi este Marina Colun.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:42 0:00
Link direct


„Accesând portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice, puteți afla cum monopolul antigrindină a fost trecut dintr-un buzunar în altul în ultimii ani. Achiziționarea rachetelor antigrindină s-a aflat, ani la rândul, sub monopolul unei companii cu capital de stat, Societatea pe Acțiuni Moldantigrad. De câțiva ani, Serviciul antigrindină cumpăra rachetele în mod independent, de la firme din Rusia și Bulgaria. Majoritatea achizițiilor, care se cifrează la sume de milioane de lei, se fac însă dintr-o singură sursă. Responsabilii de la antigrindină afirmă că nu au de ales, întrucât lansatoarele de rachete au fost construite încă în perioada sovietică și nu pot fi utilizate pentru dispozitive de alte tipuri. Investițiile în lansatoare ar putea diversifica piața de rachete antigrindină la care apelează serviciul, autoritățile noastre însă nu se grăbesc să le facă. Astfel, costul unui lansator nou de rachete, care ar permite creșterea numărului de ofertanți la tendere, se ridică la 20 de mii de euro, iar țara noastră ar avea nevoie de 264 de astfel de instalații. Între timp, un grup de ingineri moldoveni a elaborat un dispozitiv care va permite lansarea rachetelor antigrindină de la distanţă și va putea lansa proiectilele cu ajutorul unui smartphone.

Dintr-un alt articol puteți afla mai multe despre Marina Tauber, primărița de la Jora de Mijloc, care acum două săptămâni a agresat jurnaliștii de la Radio Orhei. Detalii pe Anticoruptie.md.

Dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, vă îndemnăm să le sesizați pe Harta Corupției a portalului nostru, iar cele mai relevante cazuri pot fi reflectate în anchetele redactate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice”.

XS
SM
MD
LG