Linkuri accesibilitate

Un microbuz al suferinţei: Străşeni – Lupa Rece


Am ieşit din acel microbuz matusalemic mai îmbătrînit cu vreo doi ani, epuizat, sufocat, dezgustat de ţara asta.

Trebuia să ajung într-o zi din Străşeni în Negreşti. Sunt vreo trei kilometri între cele două localităţi.

A existat cîndva un microbuz Străşeni-Negreşti, care însă a dispărut după ce elevii din sat au început să se deplaseze în oraş cu autobuzul şcolii. Şi nici bani de un taxi nu aveam. Aşa că m-am apropiat cu paşi nesiguri de un microbuz hîrbuit Străşeni – Lupa Rece, care trece prin Negreşti.

Un microbuz al suferinţei: Străşeni – Lupa Rece
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00
Link direct

Microbuzul era deja bucşit cu oameni, iar la uşa lui se îngrămădeau vreo zece cetăţeni. Am ezitat, gîndindu-mă dacă merită să încerc. Şi am încercat.

Am urcat cu mare greu în acel microbuz, împingînd-o pe o doamnă din faţă şi fiind împins din spate de un omulean bronzat şi vînjos. A fost nevoie de mai multe eforturi ca uşa să se închidă. Şi m-am pomenit dintr-odată într-un tărîm al suferinţei. Eram vreo 40 de oameni în acel microbuz. Stăteam într-un picior, lipit de alţi oameni transpiraţi. Erau acolo gospodine obosite cu sacoşe mari. Cîteva ţineau în braţe cutii de carton cu pui. Un bărbat cu faţa roşie ca sfecla, care îşi ţinea fiica-n braţe, era nervos şi înjura, fiind chemat la ordine de cîteva doamne. Un bătrîn cu o cîrjă tuşea pe mică de ceas. Un copil plîngea. Era imposibil să te mişti acolo. Toţi eram lipiţi ca sardelele în conservă. Gălăgie şi lipsă totală de confort.

Numai cîteva minute a durat călătoria pînă la Negreşti, dar am ieşit din acel microbuz matusalemic mai îmbătrînit cu vreo doi ani, epuizat, sufocat, dezgustat de ţara asta. Făcusem o geşeală mare. Mai bine mergeam pe jos. Aş fi fost mult mai fericit. Dar parcă toată lumea poate să meargă pe jos pînă la Lupa Rece care e la 20 kulometri depărtare de Străşeni? Nici pînă la Negreşti nu poate oricine să meargă pe jos. Urci într-un asemenea microbuz şi înţelegi dintr-odată în ce dimensiune eşti!

XS
SM
MD
LG