Linkuri accesibilitate

Un mic scandal: vânzarea terenului de lângă UNIC


În ultimele zile se discută aprins despre vânzarea unui teren de 1,3 hectare Societăţii pe Acţiuni Magazinul Universal UNIC. Decizia a fost adoptată de consilierii municipali din Platforma DA şi PSRM şi e contestată de consilierii PAS care acuză Consiliul Municipal că a înstrăinat terenul la un preţ mai mic decât cel real. Iar preţul cu care a fost vândut terenul e de peste 2 milioane 691 mii lei.

Cei care au adoptat decizia spun că au de îndeplinit o hotărâre judecătorească, pe când cei care o contestă invocă preţul mic şi interesul public. Şi trebuie spus că asemenea conflicte legate de vânzarea unor terenuri sau bunuri publice au mai existat de-a lungul anilor. Putem să ne amintim, de pildă, de cazul magazinului Gemenii.

Vânzarea sus-pomenită a generat mai multe nedumeriri, iar una din întrebările invocate frecvent în aceste zile e asta: dar de ce cadrul normativ existent permite înstrăinarea unor terenuri publice în favoarea unor companii private la preţuri care ridică semne de întrebare? Şi, la urma urmei, de ce, în locul vânzării, nu ar putea să existe un alt fel de tranzacţie, bunăoară concesiunea? De ce ar trebui un spaţiu public să fie neapărat vândut? Deci există opinia că legislaţia nu e perfectă şi ar trebui revizuită. Da, avem interesul agentului economic privat, dar avem şi interesul public şi din punctul de vedere al interesului public locul acela ar fi fost poate mai indicat pentru un scuar sau un teren de sport.

Între timp a reacţionat şi primarul Ion Ceban care a declarat că va contesta decizia CMC privind privatizarea terenului din jurul magazinului UNIC „la un preţ de 10 ori mai mic decât cel de piaţă”. Sperăm deci că lucrurile se vor limpezi şi că tranzacţia sus-pomenită, dacă va rămâne în vigoare, nu va mai trezi dubii.

XS
SM
MD
LG