Linkuri accesibilitate

Ruslan Codreanu: „Fiecare consilier poate să tragă la turta sa, dar el înțelege că aşa niciodată nu va vedea rezultate”


Ruslan Codreanu
Ruslan Codreanu

Un interviu cu noul viceprimar al Capitalei.

Proaspătul viceprimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a declarat Europei Libere că intenționează să continue lupta cu birocrația și corupția din structurile Primăriei, dar și să amelioreze calitatea serviciilor prestate chișinăuienilor.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:58 0:00
Link direct


Europa Liberă: S-ar putea ca până la alegerile din 2019 Primăria să rămână cu primar interimar? Este legal, este convenabil pentru politicieni, e în avantajul cetățenilor, locuitorilor municipiului Chișinău? Cine câștigă și cine pierde din acest deznodământ care s-a găsit pe moment?

Ruslan Codreanu: „Eu cred că singurul cine trebuie să câștige din toată criza asta și din toată situația asta în care a ajuns Chișinăul sunt oamenii. Și eu voi depune tot efortul ca oamenii să simtă diferența.”

Europa Liberă: Vă întrebam, în deznodământ a intervenit politicul?

Ruslan Codreanu: „Da, cred că da. Noi vorbim de Consiliul municipal care este reprezentat de partide politice. Deci, nu poate fi vorba să zicem că doar ține de administrativ sau de lucruri tehnice.”

Europa Liberă: Și acum s-a schimbat relația dintre conducerea Primăriei și CMC?

Ruslan Codreanu: „Situația-i la fel de gravă cum a fost. Există blocaje în continuare din partea Consiliului municipal. Dincolo de faptul că eu nu sunt recunoscut ca viceprimar de anumite forțe politice…”

Europa Liberă: De liberali și socialiști?

Ruslan Codreanu: „De liberali și socialiști, corect, care-s majoritatea, îs 36 de consilieri din 51. Dar atâta timp cât eu sunt util oamenilor și atâta timp cât eu o să văd rezultatul zilnic al activității mele, eu sunt OK.”

Europa Liberă: Care sunt cele mai arzătoare probleme pe care le invocă cetățeanul și cât de mult vă puteți implica în soluționarea acestor probleme?

Ruslan Codreanu: „Știu că eu pot să plictisesc auditoriul, spunând „reforma Primăriei și corupția”. Deci, noi până n-o să reușim să stârpim corupția din rădăcini în Primăria municipiului Chișinău, eu mă tem că noi nu vom avea bani nici pentru infrastructură, nici pentru locuri de muncă, nici pentru transport calitativ. Și ceea cu ce mă ocup eu de aproape trei săptămâni…”

Europa Liberă: Dar corupția e legată de marea birocrație, pentru că undeva citisem, tot Dvs. ați postat și ați scris că „primărie fără hârtie, asta își doresc cetățenii, fără cozi după tot felul de certificate inventate, fără timp și bani pierduți…”

Ruslan Codreanu: „Așa e. Noi, ca să înțelegem despre ce vorbim, doamnă Valentina, este Primăria în care era primarul general, care venea sau nu venea la serviciu, fără viceprimari. Deci, când vorbesc de viceprimari, eu văd responsabili pe anumite domenii. Responsabili pe anumite domenii n-au fost șapte-opt ani de zile, nimeni nu s-a ocupat de nevoile cetățeanului pe anumite domenii, cum este domeniul preluat acum de mine – domeniul social. Aceștia-s copii, copiii străzii, grădinițele, școlile, persoanele fără adăpost, astea-s locuințe sociale, astea-s compensații nominative. Deci, pe domeniul respectiv nu a fost viceprimar de ani de zile. Acum vine la mine…”

Europa Liberă: Și cât e de gros dosarul acestor probleme care țin de domeniul social, cât de voluminos este?

Ruslan Codreanu: „Ca să vă spun în cifre, asta-i un buget undeva de două miliarde de lei pe an din trei miliarde 600. Deci, e mult mai mare. La nivel de angajați, iarăși este cel mai mare domeniu, pentru că vorbim de asistenți medicali, de asistenți sociali, de bucătărese, personal auxiliar, educatori și copii. Noi vorbim despre copii, viitorul nostru, cel puțin declarat la nivel de țară ca fiind o prioritate. Și ce pot să vă spun eu? Cazuri din viața unor oameni care de trei ani de zile au fost la Primărie și o problemă minoră, care ține de un singur certificat, ea este purtată de trei ani de zile de la ușă la ușă. Se poate rezolva în jumătate de oră? Eu am impresia că se poate.”

Ruslan Codreanu
Ruslan Codreanu

Europa Liberă: Dar Dvs. ați făcut și un calcul și ați spus că circulația hârtiei prin Primărie costă bugetul municipal două milioane de lei anual?

Ruslan Codreanu: „Nu, nu, costul este mult mai mare. Asta-i doar hârtia care se printează, se scrie. Deci, doar pe hârtie noi cheltuim două milioane, dar, dacă punem costul cozilor, costul de așteptare, disconfortul cetățenilor și costul mitei, atunci bugetul crește exponențial peste suta de milioane pe an, pentru că și Curtea de Conturi a constatat că Primăria municipiului Chișinău pierde circa 700 de milioane de lei anual din cauza lipsei de transparență la licitațiile funciare, darea în arendă, darea în locațiune.”

Europa Liberă: Ați amintit că prioritară ar fi inclusiv grija față de tânăra generație, de copii. V-ați referit cred că și la educație. Problema cea mai mare era cu ce se alimentează copiii în instituțiile preșcolare?

Ruslan Codreanu: „Problema cea mai mare era este lipsa de transparență și o altă problemă mai mare, și tot primarul general Dorin Chirtoacă, deși am zis că nu pomenesc persoanele care… mereu zicea că nu sunt bani în buget. Păi, ieri am discutat cu conducerea Fondului de Investiții Sociale în Moldova, care spune că la banii alocați pentru grădinițe, în municipiul Chișinău – nouă grădinițe, unele grădinițe timp de un an de zile n-au putut să vină cu un deviz de cheltuieli. Păi, atunci unde era problema – în lipsa resurselor financiare sau în lipsa competenței și dorinței de a face ceva? Și vorbim iarăși de trei grădinițe cărora timp de un an li s-au alocat trei milioane 800 de mii de lei, câte un milion la două grădinițe și un milion 800 la altă grădiniță. Timp de un an n-au putut să vină cu un deviz de cheltuieli, pe când în alte sectoare deja în ianuarie se dau în exploatare grădinițele. Păi, despre ce vorbim noi aici? Despre indiferență? Da, eu cred că a fost vorba foarte mult de indiferență și incompetență în gestionarea banilor.”

Europa Liberă: Problema alimentației e rezolvată, așa cum au spus cei de la ANSA, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, sau încă mai există semne de întrebare?

Ruslan Codreanu: „Nu s-a găsit o comunicare foarte corectă, să zic, cu Asociația părinților solidari sau în general cu părinții. Există undeva și adevărul din partea lor, și adevărul din partea instituțiilor de învățământ timpuriu, pentru că noi avem Agenția Națională de Siguranță a Alimentelor, care verifică calitatea alimentelor. Fără ca ei să elibereze certificat de calitate, agentul economic nu poate livra. Vorbim de instituția Centrul de Sănătate Publică, care iarăși verifică. Deci, eu când am discutat cu directorii de grădinițe, ei spuneau că „dl Codreanu, noi în loc să descoperim talente în copii, în loc să lucrăm cu copiii, să-i educăm, eu scriu rapoarte în fiecare săptămână, scriu rapoarte pentru Direcția generală educație, pentru ANSA, pentru Centrul de Sănătate Publică. La mine deja când se deschide ușa, eu nu știu cine vine – procurorul sau de la Centrul Național Anticorupție, sau ce inspecție mai vine. Și eu, ca educator, în loc să identific tinerele talente, copiii talentați, să lucrez cu ei sau să fac temele pe acasă, eu stau și scriu rapoarte”. Deci, ei au controale peste controale de la instituțiile statului, dar problema cu siguranța alimentelor oricum rămâne. În Ucraina, de exemplu, au depășit problema respectivă – la fiecare licitație de alimente publice erau incluși și părinții, Asociația părinților, care participau acolo, care vedeau ce produse se livrează, prețul și cumva s-a depășit. Eu cred că foarte mult contează și lipsa asta de comunicare între Direcția generală educație și părinți.”

Europa Liberă: Cine și prin ce metode poate clarifica situația construcțiilor ilegale în municipiu?

Ruslan Codreanu: „Astăzi, de exemplu, m-am simțit foarte bine, pentru că în data de 19 octombrie dl viceprimar Grozavu a semnat o indicație de suspendare și demolare a unei construcții, construcții ilegale. Eu am mers să insist ca respectiva decizie a dlui Grozavu să fie implementată și astăzi a fost demolată o construcție, o anexă. Nu foarte mare, nu vorbesc de blocuri, dar este problema foarte mare și eu am solicitat la colegii mei să vedem care sunt pârghiile reale pe care le are Primăria, administrația publică locală, ca să stopeze sau să demoleze construcțiile ilegale, pentru că s-a trecut dintr-o extremă în alta. Mai mulți ani în urmă, Primăria era agent constatator și avea toate pârghiile ca să stopeze construcțiile ilegale, după asta cumva s-a trecut în altă extremă că de la Primărie s-au luat toate aceste instrumente. Atunci era corupție și s-a zis că Primăria nu are ce interveni, să ia mită sau nu știu ce, haideți să-i luăm competențele respective. Și s-au luat. Și acum autoritatea publică locală cumva depinde de instituțiile statului – Agenția de Stat în Construcții cu Inspecția de Stat în Construcții – și noi nu avem pârghii reale. Să zicem că noi depistăm o situație și să intervenim imediat ca să nu construiască. Pentru că ce se întâmplă? Omul face un pas incorect, noi mergem să-l pedepsim; el atacă în instanță, instanța ghiciți ce face?”

Europa Liberă: Îi dă câștig de cauză.

Ruslan Codreanu: „Ne pedepsește pe noi. Deci, eu pot să cer de la pretor să meargă să demoleze construcția respectivă, dar n-o să fie de mirare deloc dacă pretorul se va trezi cu un dosar. Și atunci, oamenii se tem să ia astfel de decizi și eu îi înțeleg foarte bine.”

Europa Liberă: Întreprinderi municipale și societăți pe acțiuni puse pe brânci?

Ruslan Codreanu: „Da, foarte multe. Și problema cu transportul, de exemplu, este o problemă care nu poate fi soluționată pe termen scurt. Efectiv, nu poate.”

Europa Liberă: Problema transportului public?

Ruslan Codreanu: „Transportului public. Vorbesc de maxi-taxiuri și vorbesc de Parcul Urban de Autobuze și Regia Transport Electric. Oamenii cer minuni, eu îi înțeleg foarte bine și eu sunt alături de oameni când ei cer confort, dar aici s-a lucrat atât de „bine” pe parcursul mai multor ani ca să se distrugă ramura transportului public, încât acum cu soluții imediate e foarte greu să vii. Ultimul autobuz a fost procurat în 2006. Ele mai multe deja se strică pe drum și costă mai mult să le întreținem, să le reparăm. În rutiere (microbuze) nu se investește de mult, și tu agentul economic nu-l poți obliga să investească în rutiere, pentru că lui economic nu-i iese. Eu îi de acord să investească, dar el va cere tarif de opt lei, de exemplu. Și atunci iarăși s-a adus la o situație de absurd, unde oamenii au nevoie și cer confort, dar timp de mai mulți ani s-a lucrat ca acest confort să nu existe. Și acum noi încercăm cumva în regim de urgență să căutăm o soluție.”

Europa Liberă: Și care ar fi această soluție pe care ați putea să o identificați, pentru că am auzit îngrijorări din partea locuitorilor Chișinăului că cineva a și spus că s-ar putea majora tarifele pentru…”

Ruslan Codreanu: „Asta a fost o speculație de-a socialiștilor, când au ieșit ei înainte de referendum și au zis că la Primărie se discută despre tarife, majorare la electricitate, la transport…”

Europa Liberă: Da, și că un bilet pentru transportul public s-ar putea ridica la 5 lei în troleibuz, iar o călătorie cu maxi-taxiul ar putea să se ridice la 10 lei.

Ruslan Codreanu: „Astfel de discuții n-au avut loc. Și astfel de decizi ia doar Consiliul municipal, nu Primăria. Deci, nu Primăria poate decide majorarea tarifelor. Asta o face Consiliul municipal. Acum a fost anulată iarăși o licitație de procurare a anumitor autobuze, pentru că s-a făcut caietul de sarcini pe sub masă. Oamenii încă n-au înțeles că este conducere nouă, și noi vrem maximă transparență și deschidere. Așa cum s-a lucrat până acum, nu se va mai lucra. Și s-a cerut ca acest caiet de sarcini să fie consultat, transparent și să fie cât mai deschis pentru mai multe oferte.”

Europa Liberă: Dvs. ați făcut calcule care arătau că se fură între 10 și 30 de milioane de lei din tichetele din transportul public?

Ruslan Codreanu: „Acesta a fost un studiu efectuat de o companie încă în 2012, care a propus încă în 2012 implementarea sistemului de taxare electronică în sistemul public și ei au scris foarte exact că în jur de 30 de mii de tichete, zilnic, nu se raportează, deci, nu ajung în bugetul întreprinderii municipale. Reieșind din analiza respectivă, noi am venit cu o propunere de a comasa Parcul Urban de Autobuze și Regia Transport Electric. Avem exemple multe în multe țări unde există o singură întreprindere de prestare a serviciului de transport public, nu cum e la noi – troleibuzele separat și autobuzele separat. Și sistemul de taxare electronică. Banii vor veni foarte mulți din economiile respective și atunci vor fi și investiții în unități de transport.”

Europa Liberă: Și ați putea să procurați noi unități de transport?

Ruslan Codreanu: „Propunerea noastră este cel puțin ca banii care se fac din transport în transport să rămână, ca să reînnoim parcul de autobuze și parcul de troleibuze.”

Europa Liberă: Dar când va fi cunoscut bugetul pentru anul 2018?

Ruslan Codreanu: „Acum se lucrează la fiecare articol de cheltuieli, ca să știm care este cifra exactă de investiții în mun. Chișinău, cât alocăm pentru educație, pentru sănătate, încă nu este definitivat.”

Europa Liberă: Cele 25 de milioane de euro de la BERD, creditul, care mai e soarta lui? Pentru eficiența energetică…

Ruslan Codreanu: „Pentru eficiența energetică… De foarte multe ori, Consiliul municipal a fost atacat că nu susține inițiativele primarului general. Păi, aici este un exemplu foarte clar unde Consiliul municipal a susținut inițiativa primarului general, a aprobat creditul de 25 de milioane de euro, și nu a făcut nimic mai departe pentru implementarea lui. Acum reluăm toate procesele, am comunicat cu toți partenerii că suntem deschiși, așteptăm echipele lor ca să venim să lansăm tot ce este necesar de lansat pentru a arăta diferența de abordare.”

Europa Liberă: Trecem așa, succint, de la o întrebare la alta și de la un răspuns la altul, ca să cuprindem mai multă informație pe care să ne-o oferiți Dvs. Problema maidanezilor și ea vă preocupă, ați organizat o ședință cu participarea reprezentanților din societatea civilă și din executivul Primăriei pe subiectul animalelor de companie fără stăpân. Chiar e cu șanse să fie rezolvată această problemă?

Ruslan Codreanu: „Mă preocupă din cauza fiicei mele, căreia îi plac foarte mult animalele și, așa cum am spus și anterior, am acasă o pisică, un câine și acum se negociază și un hamster. Ea m-a învățat să fiu mai atent față de prietenii noștri animale. Exista un regulament aprobat de către societatea civilă, doar am preluat efortul lor și am încercat să-i conving că eu sunt aici ca să-i ajut pe ei, să lobez interesele, să lobez în sensul bun, să fac advocacy în Consiliul municipal, ca să depășim toate barierele și să putem aproba regulamentul respectiv. Eu le-am promis la ședință că, timp de o lună, regulamentul va fi pus pe masa Consiliului municipal și foarte mult sper că voi avea înțelegere și din partea Consiliului municipal, pentru că este o problemă care vizează nu doar animalele fără stăpân, dar iarăși e siguranța și securitatea noastră pe străzi.”

Europa Liberă: Ați spus la începutul acestei discuții că nu aveți susținerea consilierilor…

Ruslan Codreanu: „Consiliului.”

Europa Liberă: Fără sprijinul lor, e mult mai greu să crezi că vei avea izbândă în rezolvarea problemelor?

Ruslan Codreanu: „Așa este, așa este, dar…”

Europa Liberă: Cum o să-i convingeți că trebuie cooperare, și nu confruntare?

Ruslan Codreanu: „Sună patetic și naiv, dar aceiași consilieri, câți sunt ei 51, dacă ne uităm pe ceea ce vorbesc ei și pe declarațiile lor, îi doare sufletul de ceea ce se întâmplă în orașul Chișinău, că oamenii stau la cozi, că omul nu primește la timp salariul sau că are salariu mic. Eu am să-i invit având pe masă foarte clare… scopul activității mele. Același salariu pentru oamenii care au salariu mic, aceleași compensați nominative pentru persoanele care au nevoie de compensații nominative, același confort în transportul public și ei să vină cu argumente, de ce nu susțin. Eu alt scop nu am, să iasă ei la oameni să zică de ce nu au susținut, pentru că să te lauzi că tu ai venit cu 1.000 și ceva de inițiative e frumos, eu înțeleg, dar…”

Europa Liberă: 1.000 și ceva de inițiative au propus socialiștii?

Ruslan Codreanu: „Socialiștii, dar ei consideră și inițiative scrisorile zilnice pe care le primesc eu de la ei, să le execut. Eu zilnic primesc demersuri de la consilierii municipali din PSRM, chiar dacă ei nu mă recunosc, să-i ajut într-o anumită sau altă problemă. Am să încerc să-i conving că eu sunt aici și ei sunt acolo nu pe baricade diferite, eu sunt în executiv și ei sunt în legislativ, având același scop, să ajutăm oamenii și atunci ei să vină cu argumente, să explice oamenilor de ce ei nu au votat o decizie sau alta, pentru că eu le-am spus foarte clar: „Veniți voi cu inițiative frumoase, eu am să încerc cu echipa de aici să asigur implementarea lor în folosul oamenilor”.”

Europa Liberă: Domnule Codreanu, dar în cât timp cetățenii vor sesiza la modul practic că ceea ce promiteți ajunge să fie și faptă, pentru că a început campania electorală pentru alegerile parlamentare și acum fiecare consilier local o să încerce să tragă jăratic la turta sa?

Ruslan Codreanu: „Fiecare consilier poate să tragă la turta sa, dar el foarte bine înțelege că el, trăgând la turta sa ca și consilier sau ca un grup de consilieri, niciodată nu va vedea rezultate. Da, eu înțeleg că la noi politica mereu s-a făcut cu „toți după gratii”, „toți îs sunt corupți, eu sunt cel mai bun” și așa oamenii s-au promovat cumva în politică, dar eu cred că oamenii deja s-au săturat de atâta demagogie și vor să vadă rezultate concrete. La nivel de sisteme, ceea ce s-a distrus și s-a pus pe brânci ani de zile este mai greu să schimbi acum percepția aceasta, dar dacă vom reuși cel puțin să venim cu inițiativele pe care le avem încă din Consiliul municipal, cu taxarea electronică, aceeași problemă cu câinii fără adăpost, cu digitizarea arhivei, 22 de milioane de acte. Da, eu știu că am spus lucrurile acestea de mai multe ori, dar ele țin de investiții și țin de schimbare și dacă vom reuși să facem lucrul acesta, și eu am cerut și cer în continuare suportul Consiliului municipal pentru asta, oamenii vor simți schimbarea. Dar ca să fiu și mai realist, omul va simți schimbarea și atunci când el are contact direct cu mine, pentru că foarte multe persoane au fost la mine zilele astea și au zis că „eu nu am comunicat cu un viceprimar sau cu primarul de ani de zile și eu vă mulțumesc, cel puțin, că m-ați ascultat și m-ați auzit”, dincolo de faptul că el a zis că „eu înțeleg că nu depinde totul de Dvs., dar dacă o să soluționați și problema asta, eu în general am să fiu fericit”. Dar au fost oameni angajați ai Primăriei, ai Consiliului municipal, din instituțiile Consiliului municipal care spuneau că „eu nu am comunicat cu primarul de zece ani, nici măcar nu-l știam la față, numai la televizor”. Ieri am comunicat cu cineva, cu oameni minunați din societatea civilă, care mi-au zis că „deschideți ușile și sunt foarte mulți oameni și asociații în Chișinău care vor să vă ajute, ei vor să lucreze pentru oraș, numai că până acum ușile au fost închise și ei nu aveau cu cine comunica”.”

XS
SM
MD
LG