Linkuri accesibilitate

Ion Sturza: Igor Dodon încearcă demult să genereze o criză politică de amploare, ca să declanșeze alegeri anticipate


Ion Sturza
Ion Sturza

Un interviu cu un fost premier al R.Moldova, acum om de afaceri.

Curtea Constituțională a anuntat că președintele țării nu poate bloca înlocuirea membrilor Cabinetului de miniștri, prerogativă a primului ministru, iar Igor Dodon a criticat guvernarea și Curtea Constituțională pentru decizia de a-l înlătura și mai mult din procesul de numire a miniștrilor. Fostul premier Ion Sturza sugerează că e un început de campanie electorală.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:09 0:00
Link direct


Europa Liberă: La Chișinău, Curtea Constituțională a decis că șeful statului nu poate bloca înlocuirea membrilor Cabinetului de miniștri și că decizia aparține primului ministru. Imediat după asta, a urmat reacția domnului Dodon, care a spus că Curtea Constituțională poate interpreta Constituția, dar nu și instituirea unor noi norme constituționale. Adică a lăsat să se înțeleagă că cineva ar uzurpa puterea în stat. Dvs. ce înțelegeți din acest ping-pong dintre Igor Dodon și exponenții Partidului Democrat, în primul rând?

Ion Sturza: „Puterea în Republica Moldova pe bune este uzurpată; uzurpată de Partidul Democrat, care astăzi nu are nici legitimitatea necesară, nici suportul popular. Este o constatare a unui fapt cunoscut la Chișinău, și nu numai la Chișinău. Din alt punct de vedere, cred că Curtea Constituțională are dreptate atunci când spune că șeful statului este obligat să numească ministrul, care este nominalizat de către primul ministru. Este o cutumă și este un spirit al Constituției și legii care vine dinspre Guvern. El ar trebui să se relaxeze și să accepte această realitate. De fapt, nu Eugen Sturza și nu ministrul Apărării este astăzi mărul discordiei; este o poziționare a părților în negocierile pe mai multe subiecte și până la urmă cred că se va găsi un numitor comun. Toți au intrat un pic prematur în campania electorală.”

De la multe partide, la bipartidism. Cum a ajuns scena politică să fie dominată de PSRM și PAS (VIDEOGRAFIC)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00

Europa Liberă: Dar dacă domnul Dodon ca și președinte nu-l recunoaște pe ministrul Apărării și legitimitatea sa este „zero”, așa cum a declarat el în cadrul unui briefing, care va fi relația dintre instituția prezidențială și, totuși, o instituție de forță importantă în stat - Armata Națională?

Cât e de importantă Armata Națională, rămâne de discutat; este mai mult un simbol decât o forță reală, care ar putea să conteze în actualul sistem.

Ion Sturza: „Cât e de importantă Armata Națională, rămâne de discutat; este mai mult un simbol decât o forță reală, care ar putea să conteze în actualul sistem, dar domnul Dodon trebuie să se conforme și să semneze decretul de numire a ministrului cel propus de prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Filip. În cazul de față, el poate intenționat merge la o confruntare, care dă posibilitatea formală a începutului unei proceduri de destituire din funcție, de impeachment sau alte formule legale legate de executarea funcțiilor pe care el le are ca președinte.”

Europa Liberă: Apropo despre impeachment. El a îndemnat, în cadrul acestui briefing, să se meargă la un referendum, să devină clar cine și pentru cine votează – pentru cei de la putere, cu PD-ul în frunte, sau pentru Igor Dodon și socialiști?

Ion Sturza: „Igor Dodon deja demult caută orice posibilitate să declanșeze o criză politică de amploare, ca să declanșeze alegerile anticipate. Poziția lui în sondaje îi stârnește foarte mult optimism. E o situație destul de ingrată și pentru guvernarea care nici pe departe nu se bucură de același suport popular. Mai mult ca atât, este un pariu foarte riscant pentru guvernare de a începe un proces de destituire și de a-l victimiza total pe Dodon. Vom fi martori în următoarele săptămâni ai unor atacuri frontale - și mediatice, și mai puțin mediatice, și la adresa lui Dodon, și a opoziției proeuropene, și a aceleași Maia Sandu. Deci, ultimele declarații ale Partidului Democrat, intervențiile în reformele educației ș.a. de fapt denotă faptul că s-a început campania electorală, dar prematur; poate cineva vrea să anticipeze și s-o declanșeze mai rapid, nu știu.”

Europa Liberă: Să se ajungă la anticipate?

Ion Sturza: „Da, vorbim despre anticipate.”

Europa Liberă: Dar atunci când Igor Dodon se întreabă dacă cei de la guvernare vor să-l provoace să scoată lumea în stradă și el spune că o să cheme cetățenii atunci când va fi oportun, a mai făcut asemenea declarații, ce mesaje transmite el societății?

Dodon o să cheme în stradă atunci când o să-i permită cei de la „holding”, credeți-mă.

Ion Sturza: „Dodon o să cheme în stradă atunci când o să-i permită cei de la „holding”, credeți-mă. Astăzi, instrumentele, inclusiv mediatice, de a mobiliza populația sunt în altă parte și asta s-a văzut când Dodon a mai arătat din deget nu știu unde, în sus, în jos, iar până la urmă s-a liniștit foarte rapid. Nu cred că el are mult spațiu de manevră astăzi din considerentele de interpretări ale Constituției sau pârghii formale ca președinte sau președinte de partid, nu are în spate mass-media și nu are un cor de activiști, care astăzi ar putea să ridice lumea și s-o scoată în stradă. În sensul acesta, eu cred că guvernarea înțelege lucrurile acestea foarte bine și este destul de relaxată.”

Europa Liberă: Domnule Sturza, dar după decizia Curții Constituționale privind această suspendare din funcție a lui Igor Dodon, unii cred în ideea că șeful statului a fost făcut Igor Dodon cu un singur scop – să consolideze sistemul existent din Republica Moldova și că chiar ceea ce se întâmplă actualmente este în interesul și al unei părți, și al celeilalte?

Ion Sturza: „Nu au fost prea multe variante pentru dl Plahotniuc. Varianta cu Maia Sandu-președinte ar fi însemnat pentru el o catastrofă veritabilă. În comparație cu Igor Dodon, Maia Sandu are dreptul moral și prestația necesară ca să ceară o contabilizare a guvernării; Dodon nu are. Dodon e o parte a sistemului. El nu are acest drept moral să ceară mult de la partea a doua a bicefalului guvernării – Guvernul sau Parlamentul. Deci, nu prea a avut de ales și l-a ales pe Dodon care, încă o dată vă spun, este sută la sută dependent astăzi. Viitorul lui și politic, și nu doar politic depinde de mofturile și până la ce punct se vor extinde ambițiile dlui Plahotniuc.”

Europa Liberă: Apropo, aceste declarații ale domnului Plahotniuc, pe care le-a făcut la scurt timp, la un interval de timp foarte scurt, mai întâi iese și spune că, după alegerile parlamentare, ar fi bine să existe o coaliție majoritară între PD și partidul doamnei Maia Sandu, ca astăzi să iasă cu un alt îndemn și să aducă cât mai multe critici la adresa Maiei Sandu. De fapt, ce vrea el?

Se înțelege foarte bine și de domnul Plahotniuc, și de Partidul Democrat că nu există nicio șansă ca cineva să-i impună doamnei Maia Sandu sau domnului Andrei Năstase o coaliție cu ei.

Ion Sturza: „Este un lucru binecunoscut la Chișinău că atât la nivel european, cât și la nivel bilateral cu anumite țări din regiune se insistă pe o discuție de unificare a așa-numitelor forțe proeuropene, care astăzi sunt cu mult mai antagoniste, sincer vorbind, între ele decât între aceste forțe și Igor Dodon. Eu cred că se înțelege foarte bine și de domnul Plahotniuc, și de Partidul Democrat că nu există nicio șansă ca cineva să-i impună doamnei Maia Sandu sau domnului Andrei Năstase o coaliție cu ei. Aceste lucruri sunt extrem de clare – ei au crescut, ei s-au maturizat, ei se energizează din lupta cu oligarhia, nu din lupta cu Dodon. Asta-i una. Doi – este evident că altele sunt preocupările oamenilor, nu este preocuparea geostrategică sau lupta pentru, nu știu, pentru valorile europene. Oamenii își dau întrebări despre cum trăiesc, despre sărăcie, despre corupție, despre furtul miliardului. A face astăzi o aliniere politică cu PD, asta înseamnă a te face complice la toată această poveste și practic de a cădea în derizoriu. Deci, eu nu văd cum lucrurile astea s-ar putea seta în acest sens cum o văd unii observatori externi, dar eu aș merge mai departe și aș presupune că asta s-a făcut deliberat, pentru a provoca o negare vehementă din partea Maiei Sandu și de a încerca totuși o reconfigurare cu stânga și cu Dodon, dacă Dodon supraviețuiește până la alegeri. Și cuvântul „dacă” eu l-aș accentua.

Europa Liberă: Dar această luptă a guvernării cu adversarii politici până unde o să meargă?

Ion Sturza: „Atâtea probleme are țara asta, atâtea necazuri și până la urmă aș spune așa, mai vechi, mai comunist: „Vine iarna. Noi avem grijă virtual de sistemul de învățământ, dar profesorii sunt fără de aceleași promise creșteri de salarii, problemele sociale, probleme de securitate în regiune, probleme de criminalitate ș.a., și noi avem niște discuții atât de sterile – ce vrea Dodon, ce vrea Plahotniuc, ce vor alții ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Doar soarta fiecărui cetățean al Republicii Moldova depinde inclusiv de ce dorește unul sau altul din acești doi politicieni?

Ion Sturza: „Da, dar ei în agenda lor zilnică doresc nu ceea ce dorește omul simplu. Este o încercare de a deruta opinia publică, de a o defocusa de la ceea ce de fapt contează pentru oamenii simpli. Dacă vor continua așa până la alegeri, este totuși încă un an de zile, s-ar putea ca oamenii să fie extrem de obosiți și indiferenți față de politicieni, indiferent că acesta-i Dodon sau îi Plahotniuc.”

Europa Liberă: Inclusiv de exercițiul electoral să fie indiferenți?

Ion Sturza: „Ca de obicei, oamenii în ultimul moment se mobilizează; unii din conștiință, alții pentru a penaliza politicienii. Or, rezultatul poate să fie cu totul altul decât îl vedem noi astăzi în sondaje. Și politicienii onești, care real vor arăta că sunt onești și cât de cât cinstiți cu oamenii, pot să aibă un scor bun în alegeri. Se acumulează o sumă de indiferență, de supărare față de politică…”

XS
SM
MD
LG