Linkuri accesibilitate

Dirk Buschle: „Dacă ANRE nu va fi independent, cel mai mare risc pe care îl vedem este pierderea credibilităţii ţării”


Comunitatea Energetica Europeana a avertizat Republica Moldova ca nu asigura independenţa ANRE. Un interviu cu directorul adjunct al Secretariatului Comunităţii Energetice.

În ultimele luni, Republica Moldova a fost avertizată de două ori de către Secretariatul Comunităţii Energetice, pentru că nu a ţinut cont de legislaţia comunităţii la elaborarea metodologiei de calcul a tarifelor la energia electrică. Organizaţia, creată pentru a integra sistemele energetice ale Uniunii Europene cu cele ale statelor din vecinătatea uniunii, a emis mai multe comunicate în care s-a arătat îngrijorată de faptul că politicul ar fi tentat să influențeze deciziile luate de Agenţia Naţională pentru Reglementare Energetică. Nu ar fi pentru prima dată când independența ANRE este pusă la îndoială. Cum poate afecta imaginea Republicii Moldova?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:28 0:00
Link direct

Întâi de toate, așteptăm reguli clare pentru toţi jucătorii de pe piaţa energetică, de la investitori până la consumatori. Credem că ar trebui să se depună mai mult efort

Dirk Buschle: „Secretariatul Comunităţii Energetice, organizaţia pe care o reprezint, urmăreşte felul în care Republica Moldova îşi respectă obligațiile asumate în cadrul Tratatului comunității energetice şi care, de fapt, presupun aplicarea legislației europene în domeniu. Noi oferim şi sprijin autorităţilor moldovene în acest sens, ceea ce nu este întotdeauna uşor într-o ţară ca Republica Moldova, cu o situaţie foarte specifică în domeniul securităţii energetice. Sunt câţiva factori asupra cărora insistăm în dialogul cu Republica Moldova. Întâi de toate, așteptăm reguli clare pentru toţi jucătorii de pe piaţa energetică, de la investitori până la consumatori. Credem că ar trebui să se depună mai mult efort, atât din partea Guvernului, cât şi din partea Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, ANRE, pentru a asigura decizii clare, care să nu fie luate în mod arbitrar şi care să fie conforme cu principiile europene, astfel încât, pe de o parte, toţi jucătorii de pe piaţă – locali sau străini – să fie în stare să-şi întrețină afacerile, pe de altă parte, consumatorii să nu fie taxaţi prea mult. În ultimul timp ne-am focusat şi chiar ne-am implicat pe sectorul de electricitate din Republica Moldova. Am urmărit atât felul în care s-au făcut procurările de electricitate, dar şi disputa dintre investitorul străin Gas Natural Fenosa şi Guvern, ce se referă la modul în care a fost stabilit tariful de distribuţie de către regulator. La un moment dat disputa a fost aplanată şi nu ne dorim o revenire la aceasta sau la eventuale proceduri arbitrale care ar avea un impact negativ asupra economiei naţionale.”

Dirk Buschle
Dirk Buschle

Europa Liberă: În urmă cu câteva săptămâni, Secretariatul Comunităţii Energetice a avertizat Republica Moldova în ceea ce priveşte metodologia privind tarifele de distribuție a energiei electrice. Care sunt îngrijorările Secretariatului în acest sens şi de ce consumatorul ar trebui să fie interesat de acest aspect, unul foarte tehnic?

Dirk Buschle: „Sunt de acord cu Dvs că sună foarte tehnic, însă în realitate acest aspect poate avea un impact colosal atât asupra consumatorilor, cât şi asupra investitorilor. Desigur, stabilirea unei metodologii care ar reglementa cheltuielile şi profitul unui operator este o chestiune delicată şi niciodată răspunsul nu poate fi „alb” sau „negru”, însă suntem îngrijoraţi în privinţa a două aspecte. Unu - independenţa ANRE şi, doi - performanţele instituţiei. Când vorbim despre independenţă, ce ne-a uimit a fost faptul că Parlamentul, când a adoptat Legea cu privire la energetică, a intervenit în activitatea regulatorului fixând anumite prevederi în ceea ce privește metodologia de stabilire a tarifului. Acest lucru ni s-a părut foarte ciudat şi deloc în conformitate cu principiul de independență a ANRE, un principiu foarte important, stabilit inclusiv de legea energetică europeană. În trecut am avut câteva experiențe neplăcute în ceea ce privește implicarea politicului în activitatea ANRE, iar în prezent vrem să ne asigurăm că regulatorul energetic îşi îndeplineşte funcţia de sine stătător, fără să i se spună ce să facă prin intermediul unei legi adoptate de Parlament.

Cel de-al doilea aspect care ne îngrijorează se referă la modul în care funcţionează ANRE. Orice decizie a acestei instituţii urmează să asigure reguli clare pe piaţă, iată de ce hotărârile trebuie să fie justificate şi foarte bine explicate. Decizia în privinţa metodologiei nu a fost nici explicată şi nici justificată, prin urmare, poate fi considerată arbitrară. Pentru a evita acest lucru, am sesizat Republica Moldova şi data viitoare neapărat vom lucra alături de ANRE pentru a ne asigura că asemenea situaţii nu se vor mai repeta. De ce acest lucru este important pentru cetăţeni şi nu doar pentru câţiva experţi în energetică? Deoarece, într-un final, această metodologie nu reprezintă doar un instrument tehnic, ci stabileşte foarte clar în ce condiţii un operator poate funcţiona într-o ţară. În comunitatea energetică am asistat la mai multe dispute care aveau la bază acest aspect şi pot să vă spun că impactul poate fi catastrofal. Nu spunem că ANRE trebuie să stabilească metodologia într-un fel sau altul, tot ce le cerem e să asigure transparenţă, astfel încât operatorii să poată funcţiona după reguli clare. Astfel s-ar evita o dispută între investitori şi stat care ar paraliza sectorul energetic al Republicii Moldova şi ambiţiile sale de reformare a sectorului în următorii ani. Nu este o îngrijorare abstractă şi asta pentru că, la moment, în ţară se derulează mai multe proiecte de infrastructură energetică, inclusiv de interconectare cu România. O eventuală dispută la nivel naţional ar paraliza aceste proiecte.”

Europa Liberă: Vorbind despre procurările de energie electrică, la începutul acestui an Secretariatul Comunităţii Energetice a monitorizat îndeaproape procesul de achiziționare a energiei livrate consumatorilor din Republica Moldova. La început, Ministerul Economiei a anunţat că furnizorii prin intermediul concursului de procurare a energiei electrice au acceptat o ofertă mai ieftină de import a curentului din Ucraina, respingând oferta centralei de la Cuciurgan, din Transnistria, de unde cumpărau în trecut energie. După ce s-a bătut palma, câteva luni mai târziu compania de stat Energocom a anunţat că a renunţat parţial la contractul cu furnizorul din Ucraina pentru a reveni la energia produsă la Cuciurgan. Cum a fost văzută de comunitatea internaţională această decizie şi cum a afectat imaginea ţării?

Dirk Buschle: „Cum am spus la început, situaţia din Republica Moldova este unică şi nu este uşor să asiguri procurări de energie electrică în conformitate cu standardele europene care presupun corectitudine şi transparenţă. Anul trecut, înainte de semnarea unui nou contract de procurare a energiei electrice, am lucrat alături de Guvern asupra unui ghid de care s-ar conduce autorităţile şi ANRE la selectarea furnizorilor. Scopul acestui ghid era asigurarea unor standarde minime de transparenţă, corectitudine în proceduri şi evitarea unor înţelegeri secrete care au caracterizat până acum procurările. La prima etapă s-a ţinut cont de acest ghid, am observat şi o competiţie reală între companii, chiar dacă am criticat concursul pentru implicarea politicului, însă în comparație cu anii trecuţi se vedea o evoluţie clară. Nu ne-am aşteptat ca după încheierea procedurii, Energocom, compania deţinută de stat, să-şi revadă decizia şi să cumpere energie de la altă întreprindere decât cea asupra căreia s-a convenit în cadrul concursului. În prezent lucrăm cu autorităţile moldovene şi sperăm că anul viitor se va ţine cont pe bune de ghidul pe care l-am schiţat împreună. De azi înainte ne vom asigura că nu doar regulile asupra cărora am convenit vor fi respectate, dar şi că acestea nu vor fi schimbate mai târziu.”

Europa Liberă: Dar la ce riscuri se expune Republica Moldova atunci când lasă politicul să se implice pe piaţa energetică, atunci când nu depune destul efort pentru a-şi asigura independenţa în domeniu?

Dacă ANRE nu va fi independent, cel mai mare risc pe care îl vedem este pierderea credibilităţii ţării

Dirk Buschle: „În prezent pot spune că avem o cooperare satisfăcătoare cu ANRE. Experţii instituţiei au grijă să comunice cu noi şi de fiecare dată să ne solicite comentariile, însă rămâne să vedem cât de eficient va fi acest dialog în viitor. Pot sigur că vă spun că nu doar noi, dar şi finanţatorii internaţionali cum sunt Fondul Monetar Internaţional sau Banca Mondială urmăresc cu atenţie mişcările de pe piaţa energetică a Republicii Moldova. Dacă ANRE nu va fi independent, cel mai mare risc pe care îl vedem este pierderea credibilităţii ţării. Dacă iese la iveală faptul că deciziile luate de ANRE sunt influenţate de politic şi nu de factori obiectivi, sau mai rău, de interese comerciale ascunse, acest lucru va influenţa negativ reputaţia ţării. Tocmai din acest motiv ne focusăm foarte mult pe dialogul cu ANRE şi lucrăm cu autorităţile moldovene mai intens decât în cazul altor ţări, pentru că ştim că situaţia este una dificilă. Apreciem munca depusă de ANRE, însă într-un final contează rezultatul care va determina credibilitatea şi atractivitatea ţării atât pentru fonduri publice cât şi pentru cele private.”

XS
SM
MD
LG