Linkuri accesibilitate

Cristi Danileț: „Cazul Domnicăi Manole este un caz-emblemă, care va duce la consacrarea independenței justiției”


Cristi Danileţ
Cristi Danileţ

Un interviu cu unul din membrii Consiliului Superior al Magistraturii din România,

Cristi Danileţ, în dialog cu Liliana Barbăroşie, despre cazul Domnicăi Manole şi justiţia din Republica Moldova.

Un interviu cu judecătorul român Cristi Danileţ
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:33 0:00
Link direct


Cristi Danileț: „Este clar că ceea ce i s-a întâmplat doamnei judecător Domnica Manole a fost un abuz. Un abuz generat de o legislație proastă, prin intermediul căreia judecătorii pot fi controlați prin intermediul serviciilor secrete. Respectiv, o hotărâre care a permis un abuz din partea fostului Consiliu Superior al Magistraturii de a înlătura, într-un mod nelegal, din magistratură pe doamna judecător.

Astfel încât cazul Domnicăi Manole este un caz-emblemă, care va duce la consacrarea independenței justiției. Pe de o parte, trebuie ca Republica Moldova să aibă o legislație clară, care să nu permită nici un fel de imixtiuni din partea niciunei autorități sau puteri a statului în cariera judecătorului. Pe de altă parte, membrii ai Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv, judecătorii de la Curtea Supremă trebuie să înțeleagă că justiția trebuie ținută independentă chiar prin hotărârile pe care ei le dau în privința carierei judecătorilor.”

Europa Liberă: Doamna Manole a depus o cerere la Consiliul Superior al Magistraturii, care este un fel de Parlament al judecătorilor. La fel, așteaptă o soluție de la Curtea Supremă de Justiție. Dumneavoastră cum vă așteptați să procedeze aceste instituții?

Cristi Danileț: „Doamna Domnica Manole a fost înlăturată într-un mod abuziv din justiția moldovenească. Prin urmare ei trebuie să i se facă dreptate. Prin urmare, această doamnă judecător trebuie reintegrată rapid la locul ei de muncă. Asta înseamnă că Consiliul Superior al Magistraturii, respectiv, Curtea Supremă de Justiție trebuie să admită contestațiile sale și femeia să își reia locul de muncă.

Avem deja o decizie a Curții Constituționale a Republicii Moldova care spune în mod clar că asupra judecătorilor nu pot fi făcute imicțiuni din partea serviciilor secrete și orice neregulă comisă de judecător, orice bănuială, orice suspiciune cu privire la anumite greșeli, erori sau conduită neacceptabilă a unui judecător trebuie cercetate de către organele disciplinare. CSM nu are dreptul să înlăture oamenii din magistratură decât în urma unei anchete disciplinare efectuate de către Inspecția judiciară, Colegiul disciplinar și așa mai departe.

Mie îmi este clar că procedura de înlăturare a doamnei Manole nu a fost respectată și imediat Consiliul Superior al Magistraturii, respectiv, Curtea Supremă de Justiție trebuie să ia măsurile legale pentru ca dumneaei să își ocupe din nou locul în sistemul judiciar.”

Europa Liberă: Deocamdată nu o fac, deocamdată cazul pare înghețat, CSJ nu a reluat examinarea cazului după pronunțarea hotărârii Curții Constituționale, și s-a întâmplat pe 5 decembrie, deci, e ceva vreme de atunci. Între timp, la Curtea Constituțională a avut loc demisia președintelui. Există, totuși, pe acest fundal măcar ceva, vreo premisă care v-ar inspira încredere că se poate întâmpla așa cum vedeți dumneavoastră lucrurile?

Cristi Danileț: „Eu sunt judecător în România. Și, ca judecător, trebuie să am încredere în organele de justiție ale unei țări. Republica Moldova ne urmează îndeaproape. E adevărat, mai sunt câțiva ani de evoluție care ne despart, însă Republica Moldova vine din urmă. Suntem datori cu toții, și cetățenii din Republica Moldova, și cetățenii străini, să avem încredere în justiția moldovenească.

Eu cred că colegii de la Curtea Supremă au așteptat motivarea deciziei Curții Constituționale. În acest moment, dacă se va citi cu atenție decizia Curții Constituționale, judecătorii de la Curtea Supremă vor ști ce decizie să ia pentru a se îndrepta acel rău, acea ilegalitate care s-a comis în legătură cu doamna Manole.

Orice așteptare în reintegrarea judecătoarei Domnica Manole în sistemul judiciar va costa scump statul moldovenesc, pentru că dumneaei, la o adică, s-ar putea îndrepta la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Și este păcat să-și găsească chiar un judecător dreptate nu în țara lui, ci la Curtea de la Strasbourg.

Acest lucru trebuie, repet, îndreptat rapid, pe căile legale, de către Consiliul Superior al Magistraturii și Curtea Supremă de Justiție din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Și dacă nu, domnule Danileț, cu ce impresie o să rămâneți?

Cristi Danileț: „Acum, eu cunosc cazul Domnicăi Manole din ceea ce s-a spus în presă, din discuțiile pe care le-am avut cu colegii de acolo. Dacă dumneaei nu i se face dreptate, într-adevăr, asupra judecătorilor din Moldova va domina o stare de frică, de temere că oricând cineva va soluționa un dosar cu miză și va putea fi exclus din magistratură, chiar în condiții arbitrare.

Dacă organele de disciplină nu-și fac datoria, dacă Consiliul Superior al Magistraturii nu funcționează, dacă Curtea Supremă nu funcționează pentru protejarea drepturilor omului, atunci ele nu sunt organe de justiție și fac de rușine Republica Moldova, pentru că, oricum, oamenii ale căror drepturi sunt încălcate, își vor găsi, în cele din urmă, dreptatea la Strasbourg. Dar asta va însemna ani, și ani, și ani de procese și de proceduri.”

Europa Liberă: Nu vi se pare, totuși, absurd să credem acum că instituțiile astea vor funcționa altfel, din moment ce s-a ajuns aici, cu acest caz. Ar însemna, cumva, să-și recunoască greșeala?

Cristi Danileț: „Deocamdată, în orice stat democratic trebuie respectată Constituția. Iar în aplicarea Constituției, Curtea Constituțională este singura care spune când un act normativ, când o lege este neconform cu legea fundamentală sau nu.

Ei bine, în cazul Domnicăi Manole, Curtea Constituțională a spus clar: legea cu privire la statutul magistraților care a permis opinia, părerea, imixtiunea serviciului de informație în cariera unui judecător este neconform cu Constituția. Eu cred că nici nu este vorba de o mia culpa a CSJ-ului sau Curții Supreme de Justiții, pur și simplu ele trebuie să pună în aplicare această decizie a Curții Constituționale, care este obligatorie pentru toată lumea, de la data publicării sale în buletinul oficial.”

Europa Liberă: V-aș mai întreba ceva legat de rolul serviciilor secrete asupra carierei judecătorilor. Cum e cu acest rol? El trebuie total exclus? Cum e în România? Cum apreciați că e, deocamdată, în Moldova?

Cristi Danileț: „Orice formă de opinare, de părere, de analiză a serviciului secret asupra carierei judecătorului este o reminiscență a sistemului comunist. Numai atunci, în sistemul comunist, efectiv, atunci când vroiai să dai la facultate, să devii student, aveai nevoie ca dosarul tău să fie aprobat de Partidul Comunist, de serviciile secrete și așa mai departe.

În nicio țară democrată sau, cel puțin, niciuna din Uniunea Europeană, din marea familie europeană, din care aparține și România, nu există nicio formă de implicare a serviciilor secrete în cariera magistraților. Uneori serviciile secrete află informații despre comiterea unor ilegalități din partea magistraților - fie judecător, fie procuror - și atunci, prin lege, sunt obligați, de îndată, să trimită acele documente la organul competent. În speță este vorba de Procuratură, care să înceapă o anchetă, o investigație.

Dar în niciun caz nu există vreo dispoziție ca serviciul secret să trimită acele documente, informații mărunte pe care ei le-au adunat, la Consiliul Superior al Magistraturii, pentru ca judecătorul să fie dat afară fără niciun fel de anchetă disciplinară sau plenară. Așa ceva nu există nicăieri în Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Dar pentru cetățeanul care se întreabă: și cum atunci îi controlăm, cum aflăm de unde au averi pe judecători, ce ați spune?

Cristi Danileț: „Nu prin serviciile de informații. Serviciile de informații au alt rol. Au rolul de a proteja siguranța națională a statului. Atunci când avem suspiciuni că un judecător a adunat avere nelegală, a comis fals în acte, a comis abuzuri în dosar sau are legătură cu lumea interlopă, atunci există organe abilitate care verifică aceste lucruri. În speță, este vorba de CNA, este vorba de Parchet, este vorba de Consiliul Superior al Magistraturii, dar nu prin serviciile de informații. O asemenea implicare este total exclusă.

Iar Curtea Constituțională din Republica Moldova, prin decizia dată în cazul Domnica Manole, asta a și spus, de fapt: că implicarea serviciilor secrete în cariera judecătorilor este inadmisibilă, fiind un atentat la independența justiției.”

Europa Liberă: Sunteți optimist sau pesimist?

Cristi Danileț: „Sunt optimist. În privința Domnicăi Manole sunt foarte optimist pentru că, decizia asta este, după cum spuneam, este un simbol, este o emblemă. Ea nu poate fi ocolită de către CSM și CSJ. Dacă ar face lucrurile astea ar însemna că, practic, nu se respectă Constituția, ceea ce ar fi dezastruos.”

XS
SM
MD
LG