Linkuri accesibilitate

Un fost agent FBI a recunoscut că a lucrat pentru oligarhul rus Oleg Deripaska


Fostul agent FBI Charles McGonigal sosește la Tribunalul Federal din New York, la 15 august.
Fostul agent FBI Charles McGonigal sosește la Tribunalul Federal din New York, la 15 august.

Un fost agent de rang înalt al FBI a recunoscut că a lucrat pentru oligarhul rus Oleg Deripaska, în timp ce acesta se afla sub incidența sancțiunilor americane, și a pledat vinovat la acuzația de conspirație.

Recunoașterea vinovăției a fost parte a unei înțelegeri cu procurorii care au renunțat la alte acuzații împotriva lui Charles McGonigal.

Declarația lui McGonigal, făcută pe 15 august în fața unui judecător federal din New York, pune capăt unei urmăriri penale care a uimit FBI, agenția federală în cadrul căreia acesta a investigat ani de zile operațiunile de influență rusească.

Fostul agent FBI, în vârstă de 55 de ani, se mai confruntă cu un șir de acuzații separate, la un tribunal din Washington D.C., în legătură cu munca făcută pentru oficiali ai serviciilor secrete albaneze.

McGonigal, care s-a pensionat în 2018 din funcția de șef al serviciului de contrainformații din cadrul biroului FBI de la New York, a fost pus sub acuzare în ianuarie 2023 pentru acuzații mai grave, inclusiv pentru spălare de bani și încălcarea sancțiunilor americane.

Procurorii susțin că McGonigal și un fost diplomat rus cu care a fost asociat au fost plătiți cu peste 200.000 de dolari pentru servicii acordate lui Oleg Deripaska, un magnat rus din domeniul energiei și metalelor, care a fost mult timp considerat un om apropiat Kremlinului. Deripaska a fost trecut pe lista de sancțiuni a ministerului de finanțe al SUA în 2018.

Anchetatorii spun că McGonigal a fost angajat pentru a aduna informații compromițătoare despre un alt oligarh rus, Vladimir Potanin, un rival al lui Deripaska. McGonigal și fostul diplomat rus Serghei Șestakov ar fi încercat, de asemenea, să obțină eliminarea lui Deripaska de pe listele de sancțiuni americane.

Șestakov a pledat nevinovat la acuzațiile mai grave decât cele care fuseseră formulate inițial împotriva lui McGonigal.

Aceștia „au încercat să ascundă implicarea lui Deripaska, printre altele, prin faptul că nu l-au numit direct pe Deripaska în comunicările electronice, au folosit companii fantomă ca părți în contractul care descria serviciile ce urmau să fie prestate, au folosit o semnătură falsă pe acel contract și au folosit aceleași companii fantomă pentru a trimite și a primi plăți de la Deripaska”, a declarat Departamentul de Justiție într-un comunicat de presă după ce McGonigal și-a prezentat pledoaria.

Fostul agent FBI ar putea primi o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare atunci când va fi condamnat, în decembrie.

În celălalt dosar intentat separat la Washington, procurorii federali se concentrează pe munca pe care McGonigal ar fi făcut-o în numele unui fost ofițer de informații albanez, pentru care a fost plătit cu 225.000 de dolari.

De asemenea, McGonigal ar fi mințit FBI în legătură cu contactele sale cu cetățeni străini și cu călătoriile în străinătate în timp ce era încă angajat al biroului.

Oligarhul rus Oleg Deripaska este acuzat de încălcarea sancțiunilor americane prin tranzacții imobiliare și o schemă complicată prin care ar fi aranjat ca iubita sa să călătorească în Statele Unite, unde i-a născut pe doi dintre copiii lor.

XS
SM
MD
LG