Linkuri accesibilitate

Un film prezentat din nou ca „dovadă a unui atac înscenat” (VIDEO)


Noutăți de pe frontul dezinformării

O fetiță în tricou și pantaloni turcoaz, un băiat și un bărbat în vîrstă zac într-un autovehicul. Par morți, dar sînt înconjurați de o echipă de filmare. Ce se întîmplă acoloÎ

Adevărata tristă poveste a acestor imagini - și a celor arătați în ele - este că au fost în mod fals prezentate la o televiziune rusă controlată de stat drept „nouă dovadă a unui atac chimic înscenat” în 7 aprilie la Douma, Siria. „Politicienii și presa din Occident ignoră dovezi clare că nu a fost nici un atac chimic la Douma”, spune prezentatorul în timp ce aceste imagini sînt arăate la Pervîi Kanal.

De fapt, imaginile fuseseră deja publicate în 2016, așa cum site-ul rusesc independent The Insider și postul TV Dojd au observat foarte repede, dînd amănunte de culise despre un cineast născut în Siria care a făcut un film pentru a atrage atenția comunității internaționale asupra victimelor unui un atac cu gaz sarin din 2013.

O bine pregătită operațiune de dezinformare

Cu o săptămână înainte, televiziunea rusă de stat fost prinsă că a reciclat în mod repetat imagini dintr-un alt film, „Omul revoluției”, prezentîndu-le ca „dovadă a unor imagini înscenate de Căștile Albe”. Aceeași dezinformare a fost prezentată prima oară de canalul de televizune al ministerului apărării de la Moscova TV Zvezda în martie, cu o lună înainte de atac.

Când au apărut primele relatări despre atacul chimic de la Douma, mașina de dezinformare pro-Kremlin era bine pregătită. Ea discreditează grupul de voluntari și ajutor Căștile Albe începînd din 2015, dar această operațiune a fost accelerată după atacul chimic de la Han Șeihoun de anul trecut. Și nu s-a oprit când echipa ONU de investigare a crimelor de război a ajuns la concluzia că atacul a fost făcut de armata siriană. Săptămâna trecută, ministerul rus de externe s-a referit din nou în mod mincinos la „manipularea” de către Căștile Albe „copiilor pentru a înscena un presupus atac chimic la Han Șeihoun”.

Umflarea fluxului de dezinformare

Când scopul nu de a informa ci de a dezinforma audiența, a fi prins cu miunciuna nu afectează deloc acest obiectiv. Prioritatea e de a umfla narațiunea dezinformativă printr-o inundație de povești noi. Același scop l-au avut mai multe mesaje false de genul „metodele occidentale din Siria sînt ca propaganda nazistă din 1939” sau „Occidentul destabilizează Armenia pentru slăbi Rusia în Siria.

O activitate de dezinformare cu un nivel mai scăzut a fost detectată în privința protestelor civile din Armenia. Instituțiile dezinformatoare au repetat așteptatul fals mesaj legat de un scenariu de tip „Maidan: Occidentul e în spatele protestelor armene”. De data însă subiectul a fost prezentat la principalele televiziuni urmînd cu grijă poziția ministerului rus de externe și respingînd aceste paralele.

În Georgia învecinată am văzut un nou val al unei mai vechi dezinformări despre armele chimice dezvoltate de Statele Unite în regiune. Ministerul rus de externe a făcut o legătură cu atacul de la Salisbury și dezinformarea a fost repetată în limba georgiană.

O altă linie a fost că oamenii care locuiesc în apropiere de așa-numitul laborator Lugar sînt ca „pacienții lui Mengele”: nu au ghicit amenințarea dar au înțeles mai tîrziu că sînt internați în lagăre ale morții. Pentru fapte clarificatoare cu privire la dezinformări vechi de cîțiva ani apăsați aici.

Traducere de Lucian Ștefănescu

XS
SM
MD
LG