Linkuri accesibilitate

Un cap de pod ucrainean peste Nipru?


Un grup de pușcași marini ucraineni trece Niprul, pe linia frontului, lângă Herson, pe 14 octombrie, 2023.
Un grup de pușcași marini ucraineni trece Niprul, pe linia frontului, lângă Herson, pe 14 octombrie, 2023.

La cinci luni de la lansarea unei ofensive care nu a adus mari câștiguri, infanteria marină ucraineană încearcă acum să stabilească un cap de pod peste Nipru, pe malul stâng controlat de trupele ruse, în apropiere de Herson. O operațiune îndrăzneață, care ar putea lua anvergură.

Pentru foarte scurt timp, luni, 13 noiembrie, agențiile de știri ruse de stat publicau o știre care a intrigat despre o „regrupare” – o retragere tactică pe poziții mai favorabile – care fusese ordonată de comandanții ruși, pe fondul luptelor intense de pe malul estic al fluviului Nipru și al unor relatări despre unul sau mai multe capete de pod stabilite și întărite de forțele ucrainene.

Câteva minute mai târziu, știrea, care citase Ministerul Apărării, a fost retrasă de TASS și RIA-Novosti fără explicații. Ministerul a criticat apoi agențiile de presă, numind relatarea lor o „provocare”.

Retragere tactică sau nu, remarcă Mike Eckel, corespondentul RFE/RL, se întâmplă multe de-a lungul unei porțiuni de 45 de kilometri de mlaștini și maluri nisipoase în lungul Niprului, pe malul controlat de ruși, vizavi și în amonte de orașul Herson, controlat de ucraineni.

Sunt indicii că în zona are loc o operațiune ucraineană care ia amploare: s-ar părea că ucrainenii au reușit să treacă peste apă zeci de trupe și unele echipamente militare grele. Mai mult, se pare că forțele ruse au fost obligate să aducă întăriri din alte puncte fierbinți ale frontului, lung de 1.200 de kilometri.

Trecerea trupelor peste fluviu, în bătaia artileriei ruse, a loviturilor aeriene și sub supravegherea dronelor este o operațiune militară complexă. Este dublată de frustrarea resimțită de ucraineni din cauza contraofensivei lansate în iunie, care nu a adus victoriile scontate și nici nu a schimbat echilibrul pe câmpul de luptă.

Roman Svitan, analist militar ucrainean și ofițer în rezervă, a spus că există trei sau patru puncte pe malul de est unde ucrainenii au acum poziții stabile.

Traversările fluviale sunt unele dintre cele mai dificile operațiuni
Kevin Ryan, general de brigadă american în rezervă

„Pentru moment, acestea nu sunt forțe însemnate; sunt companii de recunoaștere, în mare parte de până la 100 de oameni”, a spus Svitan pentru Current Time. „Poate vorbim deja de un batalion, poate o forță mai mare, dar sunt numai raiduri, efectuate prin rotație”. „Istoric vorbind, traversările fluviale sunt unele dintre cele mai dificile operațiuni de realizat cu succes”, a spus Kevin Ryan, general de brigadă american în rezervă și fost atașat militar al Statelor Unite la Moscova. „Având în vedere proliferarea dronelor și a dispozitivelor de vedere pe timp de noapte, sunt operațiuni și mai grele în conflictul actual”, a spus el pentru RFE/RL. Interesant este însă ce se întâmplă pe malul stâng al Niprului, în regiunea Herson.

O contraofensivă eșuată?

La începutul lunii iunie, trupele ucrainene au lansat o contraofensivă majoră, cea mai mare de la o serie operațiuni reușit, la sfârșitul anului trecut. Kievul spera să străpungă liniile rusești în mai multe locuri: la sud, în regiunea Zaporojie; la sud de Velika Novosilka în regiunea estică Donețk; și mai la nord, în jurul orașului distrus Bahmut, din Donețk.

Au existat licăriri de speranță când forțele ucrainene au trecut de unele linii defensive rusești, cunoscute sub numele de Linia Surovikin, lângă Orihiv. Dar au suferit pierderi grele, așa că s-au reorientat, renunțând la o parte din strategia pe care o învățaseră de la aliații occidentali.

Comandanții ucraineni și consilierii lor militari occidentali mizaseră atunci și pe o posibilă epuizare a trupelor ruse, psihică sau numerică. Kremlinul renunțase la o nouă mobilizare masivă, ca cea ordonată de președintele Vladimir Putin în septembrie 2022.

Calculele s-au dovedit greșite: în octombrie, Rusia și-a lansat propria ofensivă, la Avdiivka, oraș industrial situat la nord-vest de capitala regiunii Donețk. Până acum ucrainenii au rezistat, dar persistă temerile că ar putea fi încercuiți.

Într-un interviu cu săptămânalul britanic The Economist, comandantul trupelor ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi vorbea, pe 1 noiembrie, de „impas”.

Care este situația la Herson?

Acum un an, în noiembrie 2022, după săptămâni de presiune din partea unităților ucrainene, comandanții ruși au ordonat retragerea a aproximativ 30.000 de parașutiști de elită și a altor forțe din partea de vest a fluviului Nipru. Forțele ucrainene au preluat astfel controlul asupra orașului Herson, pe care Rusia îl capturase la scurt timp după invazia din februarie 2022 .

În iunie anul acesta, barajul de pe Nipru, de la Nova Kahovka, controlat de ruși, a fost distrus în circumstanțe neclare. Mii de hectare au fost inundate în aval, provocând pagube imense.

În perioada de la retragerea Rusiei de pe malul vestic, forțele speciale ucrainene și unitățile de recunoaștere au făcut incursiuni repetate peste apă și mai în aval, la vărsarea fluviului, în golful Dniprovska. Ucrainenii au început să preia controlul asupra unora dintre insulele din amonte, de-a lungul afluentului Konka.

În jurul datei de 18 octombrie, bloggerii ruși care scriu despre război au început să raporteze despre infanterie marină ucraineană care traversează apele și stabilește poziții de tragere la aproximativ 8 kilometri în amonte de podul Antonivski. Se raporta chiar că unitățile ucrainene au ajuns în satul Pișcanivka, la aproximativ 2 kilometri sud-est de malul fluviului.

De atunci, ciocnirile s-au extins, se relatează despre incidente militare la Oleșki, aproape chiar vizavi de Herson, în amonte, la aproximativ 50 de kilometri până la Korsunka.

Începând cu 13 noiembrie, se raportează că satul Krinki a fost centrul celor mai intense lupte.

Câțiva bloggeri ruși de război, împreună cu câțiva bloggeri ucraineni, spun că forțele ucrainene au reușit să treacă un număr necunoscut de vehicule blindate peste apă și au folosit cel puțin un elicopter de atac pentru a lovi pozițiile rusești.

Oleksandr Musienko, șeful Centrului de Studii Militare și Juridice din Kiev, a afirmat că, în acest moment, capul de pod ucrainean se întinde pe întreaga porțiune a malului estic al Niprului, de la Podul Antonivski, până la Krinki.

„Asta înseamnă că forțele noastre sunt bine înfipte. Dacă nu ne pot forța să ne retragem, și sigur au încercat, înseamnă că au probleme pe acest front”, a declarat el redacției ucrainene a RFE/RL. „Este posibil ca în viitor forțele ruse să fie forțate să se replieze pe alte poziții. S-a mai întâmplat, nu ar fi o surpriză”.

Armata ucraineană nu a spus practic nimic despre operațiune, cu excepția faptului că trupele de infanterie marină operează pe malul de est al Niprului. Natalia Humeniuk, purtătoare de cuvânt a Comandamentului de Sud al Ucrainei, a declarat pe 14 noiembrie că forțele ruse ar putea fi pe punctul de a abandona pozițiile de pe malul fluviului, pentru a se retrage în spatele liniilor de apărare, spre est și sud.

Nici la Moscova nu s-a spus mare lucru, deși Ministerul Apărării a afirmat luna trecută că a fost o tentativă de traversare a fluviului.

Săptămâna aceasta, ministerul rus a fost nevoit să răspundă confuziei din jurul știrilor retractate de TASS și RIA-Novosti, despre o „regrupare” a forțelor rusești pe „poziții mai avantajoase la est de Nipru”. Ministerul a numit știrile „o provocare”.

O agenție de informare creată de Forțele de Operațiuni Speciale ale Ucrainei a negat că ar fi existat vreo retragere sau „regrupare” a forțelor ruse, declarând că știrile ruse erau numai o stratagemă pentru a înșela Ucraina.

Comenzi confuze?

În structura de comandă rusă, grupul „Nipru” este responsabil de zona de operațiuni de-a lungul Niprului, la sud, spre Crimeea, peninsula anexată abuziv de Rusia în 2014.

La sfârșitul lunii trecute, comandantul grupului, generalul Oleg Makarevici, a fost înlăturat brusc din funcție de președintele Vladimir Putin și înlocuit cu generalul Mihail Teplinski, care a servit anterior ca șef al forțelor aeriene de elită din Rusia și care a supravegheat direct retragerea de anul trecut de pe malul de vest al Niprului.

Vladimir Rogov, un oficial din zona ocupată de ruși a regiunii Herson, a susținut că Makarevici a fost dat afară din cauza conflictelor cu ofițeri superiori și oficiali ai Ministerului Apărării, care l-au acuzat că nu i-a informat corect despre problemele din regiunea Herson.

La câteva zile după numirea sa, câțiva bloggeri proeminenți ruși de război au raportat că Teplinski a fost rănit într-o lovitură cu rachete sau rachete ucrainene asupra comandamentului grupului Nipru. Informațiile nu au fost confirmate oficial.

Pe 13 noiembrie, un canal Telegram legat de parașutiștii din Rusia a publicat un videoclip cu Teplinski, așezat în fața a două steaguri, citind un discurs festiv cu ocazia unei sărbători oficiale a forțelor de parașutiști.

De ce contează?

Impas sau nu, lucrurile nu merg în avantajul Ucrainei. Rusia dispune de o bază industrială mai mare care intră în acțiune, ceea ce înseamnă mai multe tancuri, mai multe rachete, mai multe arme, remarcă Mike Eckel, corespondentul RFE/RL. Rusia are, de asemenea, și mult mai mulți bărbați pe care-i poate recruta. Mulți observatori se așteaptă la o nouă mobilizare, posibil după alegerile prezidențiale din martie, în care Putin este așteptat să obțină un nou mandat.

Totuși, Ucraina a contrazis de mai multe ori prevederile analiștilor, începând cu surpriza de la începutul invaziei, când a zădărnicit cu succes înaintarea rușilor spre Kiev, deși majoritatea observatorilor se așteptau ca trupele Moscovei să ajungă în capitala ucraineană în numai câteva zile.

În cele din urmă, Rusia s-a retras din zonele de la nord de Kiev, mutând multe dintre aceste trupe în Donbas, în est.

Ofensiva de la Herson de anul trecut, plus una similară din regiunea de nord Harkiv, au venit și ele ca o surpriză, demonstrând curajul și ingeniozitatea ucrainenilor. Acum au loc traversările peste Nipru, în timp ce unitățile din est și nord-est rezistă în fața brigăzilor rusești mai numeroase.

Această fotografie făcută pe 6 noiembrie arată fluviul Nipru din poziția Brigăzii 123 de Apărare Teritorială într-o locație nedezvăluită din regiunea Herson, Ucraina, 6 noiembrie 2023.
Această fotografie făcută pe 6 noiembrie arată fluviul Nipru din poziția Brigăzii 123 de Apărare Teritorială într-o locație nedezvăluită din regiunea Herson, Ucraina, 6 noiembrie 2023.

„Importanța acestor treceri peste fluviu, raportate de Ucraina, nu constă doar în faptul că demonstrează cât de bine antrenată de armata. Important este și locul unde au loc, pentru că devin o amenințare reală pentru Crimeea”, a spus Ryan pentru RFE/RL. „Atacurile din sud au potențialul de a se transforma într-o înaintare directă spre Crimeea, ceea ce ar obliga Rusia să mute trupele pe acel front și să abandoneze alte puncte strategie ale frontului”.

Unul dintre obiectivele principale ale Ucrainei este să înainteze spre Melitopol și posibil spre orașul de coastă Berdiansk, tăind astfel liniile de aprovizionare rusești care merg de la granița cu Rusia până în Crimeea. Asta ar complica efortul Rusiei de a-și alimenta forțele din peninsulă, precum și populația civilă de acolo.

Pentru unii observatori, dimensiunea relativ mică a traversărilor ucrainene și dificultățile continue de a muta cantități mai mari de provizii sugerează că efortul de stabili un cap de pod nu este altceva decât o diversiune, menită să atragă acolo forțe ruse, active acum în alte puncte ale frontului.

„Cel mai important lucru pe care îl face acest cap de pod acum este să atragă forțele ruse, care nu mai pot acționa în altă parte”, a declarat și David Gendelman, expert militar israelian, pentru redacția ucraineană a RFE/RL.

XS
SM
MD
LG