Linkuri accesibilitate

Un bluf suprem: Moscova denunță Actul fondator Rusia-NATO


Submarinul rus Dmitri Donskoi (clasa NATO Typhoon), cel mai mare submarin activ din lume, la baza navală Krondstadt, St. Petersburg, 26 iulie 2017.
Submarinul rus Dmitri Donskoi (clasa NATO Typhoon), cel mai mare submarin activ din lume, la baza navală Krondstadt, St. Petersburg, 26 iulie 2017.

Rușii sînt nemulțumiți de masarea de trupe occidentale la granițele Rusiei.

Într-o ultimă manevră de bluf menită a pune presiune asupra alianței militare occidentale, Moscova a anunțat că se va retrage din Actul fondator Rusia-NATO, dacă Statele Unite și Alianța Nord Atlantică vor continua să-și consolideze prezența militară aproape de frontierele rusești în Polonia și în țările baltice.

E ceea ce a declarat Franz Klințevici, vicepreședinte al Comitetului pentrua apărare și securitate al Consiliului Federației Ruse. El a spus că decizia în această privință este luată de Vladimir Putin în calitate de comandant suprem.

Ministerul rus al apărării a anunțat săptămâna trecută că o întreagă divizie a Forțelor Armate ale Statelor Unite a fost desfășurată la granițele Rusiei în statele baltice.

La fel, în Polonia a fost desfășurată Brigada a doua de tancuri a armatei americane, în timp ce în statele baltice a ramas tehnica celei de-a Treia brigăzi americane.

Tot așa, Norvegia a declarat vineri că intenționează să trimită un batalion de blindate lângă frontiera sa din zona arctică pe care o are cu Federația Rusă și să cumpere mai multe tancuri și piese de artilerie ca răspuns la amenințările în creștere la adresa securității sale.

Sunt de asemenea prevăzute mai multe investiții în tancuri, artilerie și arme de precizie cu rază lungă de acțiune pentru bazele din aceași zonă și în alte locații mai la sud, alături de o majorare a stagiului militar obligatoriu al tinerilor norvegieni de la 12 la 16 luni.

Cu toate acestea, ministrul norvegian al apărării, Ine Eriksen Soereide, nu a menționat Rusia atunci când a descris planul de apărare al guvernului său minoritar și nici nu a susținut că vede o amenințare curentă specifică.

Planurile prevăd ca o unitate de blindate sa stationeze in fostul district Porsanger, in nordul indepartat, la capatul unui lung fiord care duce spre Marea Barentz, care se invecineaza si cu Rusia.

Guvernul minoritar al Norvegiei va trebui sa primeasca sustinerea altor partide pentru a trece propunerile prin parlament, insa exista un consens cu privire la consolidarea apararii in nordul arctic.

Acest membru al NATO și alte țări vecine sunt tot mai îngrijorate de ambițiile Moscovei, în special după anexarea Peninsulei Crimeea de la Ucraina, în 2014, și manevrele navale și aeriene ruse în regiune.

În iunie deja, Moscova anunțase ca decizia Norvegiei de a extinde prezenta marinei SUA pe teritoriul sau va afecta relatiile bilaterale ruso-norvegiene si ar putea duce la o escaladare a tensiunilor pe flancul nordic al NATO și la retragerea din Actul fondator Rusia-NATO.

Actul fondator asupra relațiilor mutuale, cooperării și securității între NATO și Federația Rusă a fost semnat la Paris la 27 mai 1997.

Este un angajament de lungă durata în scopul obținerii unei păci durabile în zona Euro-Atlantică. Actul fondator reprezintă un angajament reciproc de întrajutorare pentru menținerea unui continent stabil, al păcii și nedivizat, pe baza parteneriatului și interesului mutual, fiind o înțelegere pur politică, iar nu un tratat formal.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG