Linkuri accesibilitate

Un an de președinție „socialistă” a Republicii Moldova


Igor Dodon

Experți: Igor Dodon a încercat să-și îndeplinească principalele promisiuni din campania electorală, dar fără succes.

Acum un an, Igor Dodon devenea președintele Moldovei prin votul popular. Un președinte care promitea atunci, că va fi al tuturor cetățenilor Moldovei, atât al celor care l-au votat, cît și al celor care nu l-au votat. El o învingea, în turul al doilea pe Maia Sandu, lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:02 0:00
Link direct

Împlinirea unui an de la alegerea în funcție l-a găsit pe Igor Dodon la Moscova, acolo unde s-a aflat şi în prima sa vizită oficială în calitate de şef de stat. Într-o escală la întoarcerea sa din Armenia, Dodon s-a întâlnit la Moscova, cu preşedintele Dumei de Stat a Federației Ruse, Veaceslav Volodin.

„Restabilirea parteneriatului strategic cu Rusia” a fost una din principalele promisiuni electorale cu care Igor Dodon a câştigat alegerile prezidențiale din 2016.

Pe durata primului an de mandat Igor Dodon a avut şase întrevederi cu omologul său rus Vladimir Putin. Nu a avut nicio întrevedere cu şefii statelor vecine Ucraina şi România, dar nici cu alți președinți din UE.

„Deși constrânși în acțiuni, am reușit totuși să reanimăm cu partenerii noștri din Est, am ameliorat situația legată de exporturile în Federația Rusă, zeci de mii de moldoveni au redobândit accesul liber pentru a lucra în această țară”, a declarat Igor Dodon într-un interviu publicat azi pe portalul curentul.md.

La capitolul reușite, Igor Dodon mai menţionează, între altele, votarea, în iunie, a sistemului electoral mixt ca variantă de compromis la care s-a ajuns cu Partidul Democrat de guvernământ. Pe de altă parte, Dodon acuză guvernarea democrată de „provocări, blocaje, probleme” şi de limitarea prerogativelor şefului statului, inclusiv la numirea procurorului general, sau la cea a ministrului apărării de la care şeful statului a fost exclus, fiind suspendat temporar din funcţie. „Acest an cu siguranță nu a fost unul uşor”, a afirmat Igor Dodon.

Printre priorităţile celui de-al doilea an de mandat Igor Dodon a spus că îşi propune să „întărească elementele statalității și identității moldovenești”, să poarte negocieri pentru reîntregirea țării şi să-şi onoreze în continuare promisiunile făcute în campania electorală.

Analistul politic Igor Volniţchi notează că şefului statului a încercat, dar fără succes, să-şi realizeze până acum cele mai principale promisiuni făcute în campanie, inclusiv anularea zisei legi a miliardului, investigarea fraudei bancare, dizolvarea parlamentului şi declanşarea anticipatelor.

Igor Volniţchi: „Într-adevăr au existat unele tentative, dar ce a stat în spatele eşuării lor este greu de spus deocamdată.”

După părerea analistului, Igor Dodon a reuşit să sporească rolul şi încrederea în Preşedinţie şi să o transforme într-un actor politic activ şi mult mai vizibil, dar şi să se contrapună cu două tabere şi anume cu guvernarea democrată şi cu opoziţia pro-europeană:

Tabăra pro-europeană a continuat să-l conteste şi să-l acuze de nenumărate ori, inclusiv de înţelegeri ascunse cu guvernarea, în special atunci când a fost vorba despre introducerea sistemului electoral mixt şi am văzut o contrapunere dintre președinție şi guvernare

„Tabăra pro-europeană a continuat să-l conteste şi să-l acuze de nenumărate ori, inclusiv de înţelegeri ascunse cu guvernarea, în special atunci când a fost vorba despre introducerea sistemului electoral mixt şi am văzut o contrapunere dintre președinție şi guvernare. Unii spun că e o luptă pe bune, alţii zic că e o luptă mimată.”

Despre pretinsele reuşite în relaţiile cu Rusia, legate de creşterea exporturilor sau soluţionarea problemelor migranţilor moldoveni, Igor Volniţchi observă că acestea au fost contestate nu doar de opoziţie, ci şi de unele analize ale experţilor.

Iată cum descrie, într-o frază, analistul primul mandat al preşedintelui pro-rus Igor Dodon:

„A încercat cumva să-şi reliefeze activitatea, a încercat să înţeleagă care sunt limitele în care poate activa şi a testat mai multe formule de contrapunere, dar şi de coabitare politică cu alţi actori politici, în special cei de la guvernare.”

Activitatea şefului statului este lăudată într-o declaraţie a Partidului Socialiştilor pe care Dodon la condus până a deveni şef de stat. Socialiştii susţin că şeful statului a reuşit, între altele, să stopeze „numeroase derapaje” și să blocheze „multe legi ale guvernării cu profund caracter antipopular”. „Constatăm cu regret că majoritatea inițiativelor Preşedintelui Dodon au fost zădărnicite de guvernare și de așa-zisa opoziție pro-europeană care au făcut front comun împotriva şefului statului, încercând izolarea și eliminarea lui din procesul decizional, din politică și din viața publică”, se mai spune în declaraţia socialiştilor.

Oponenta lui Igor Dodon în campania prezidenţială, lidera PAS Maia Sandu, care contestase rezultatele scrutinului din 2016, şi-a reluat azi criticile. Ea a scris pe Facebook că lupta pentru fotoliul prezidenţial a fost „grea şi nedreaptă”.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG