Linkuri accesibilitate

Ulf Wakenius


Cărți poștale muzicale trimise ascultătorului de pe tot globul.

Ulf Wakenius, Vagabond
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:04 0:00

Casa de discuri ACT de la München ne spune că între 1997-2007, ghitaristul suedez Ulf Wakenius a avut probabil cea mai prestigioasă slujbă în muzica de jazz, aceea de ghitarist în cvartetul Oscar Peterson.

Ulf Wakenius s-a născut în 1958 la Halmstad, în Suedia, a început să cânte la ghitară în copilărie, a studiat apoi Conservatorul la Gothenburg, iar la sfîrșitul adolescenței era deja faimos în lumea muzicienilor de acompaniament.

Ințial a fost interesat de blues-ul contemporan, după care s-a mutat definitiv în jazz, unde la început s-a dovedit a fi un excelent interpret și aranjor al unor piese compuse de alții.

Preferința lui Wakenius pentru melodie a făcut ca el să fie și un foarte bun acompaniator pentru cântărețe precum Viktoria Tolstoi (o interpretă de jazz suedeză de origine rusă care se trage direct din scriitorul rus Lev Tolstoi) sau Youn Sun Nah, din Coreea de sud, cu care Ulf Wakenius face constant turnee de mare succes în toată lumea.

În 2012, Ulf Wakenius a lansat împreună cu acordeonistul francez Vincent Periani și cu basistul suedez Lars Danielsson un album cu compoziții proprii numit „Vagabond”, care arată că Wakenius e curios să audă - și îi place să fie inspirat de - muzici din toată lumea.

Piesele de pe acest album, ne spune prezentarea de la casa de discuri ACT, sînt asemenea unor cărți poștale muzicale trimise ascultătorului de pe tot globul.

Noi ascultăm acum piesa care dă titul albumului „Vagabond”, cu precizarea că în varianta pentru internet a acestui articol veți găsi o secvență video cu Youn Sun Nah și Ulf Wakenius.

Căutați deci Dicționarul de sunete rare la EuropaLiberă.org

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG