Linkuri accesibilitate

Zelenski facilitează obținerea cetățeniei pentru disaporă și voluntari străini


De Ziua Unității ucrainene, președintele Volodimir Zelenski l-a avut ca oaspete pe liderul unuia din cei mai importanți aliați ai țării sale în efortul de război: premierul polonez Donald Tusk.
De Ziua Unității ucrainene, președintele Volodimir Zelenski l-a avut ca oaspete pe liderul unuia din cei mai importanți aliați ai țării sale în efortul de război: premierul polonez Donald Tusk.

Președintele Volodimir Zelenski a marcat Ziua Unității ucrainene prin introducerea unui proiect de lege care va modifica Constituția pentru a permite cetățenia multiplă.

Decizia, anunțată în ceea ce s-a dorit a fi un gest simbolic de Ziua Unității Ucrainei, care marchează aniversarea unificării estului și vestului țării în 1919, le-ar permite luptătorilor străini și etnicilor ucraineni din afara țării să dețină pașapoarte ucrainene, fără a renunța la altă cetățenie scrie Reuters.

Legea nu se va aplica în cazul cetățeniei ruse.

„Astăzi prezint Radei Supreme un proiect cheie de lege care va permite adoptarea unor amendamente legislative cuprinzătoare și introducerea cetățeniei multiple”, a spus Zelenski într-un comunicat. „Și va permite tuturor etnicilor ucraineni și descendenților lor din întreaga lume să aibă cetățenia noastră. Desigur, cu excepția cetățenilor țării agresoare”.

Oficialii ucraineni se referă adesea la Rusia ca fiind țara agresoare după ce Kremlinul a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022.

Constituția actuală ucraineană nu permite cetățenia dublă sau multiplă pentru deținătorii de pașapoarte ucrainene, astfel că milioane de persoane de origine ucraineană ce trăiesc în străinătate nu pot obține pașapoarte ucrainene.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege similară la începutul acestei luni, care le permite luptătorilor străini posibilitatea de a primi cetățenia rusă.

Zelenski a subliniat frecvent nevoia de unitate pe măsură ce războiul Rusiei în Ucraina se prelungește, Kievul fiind foarte dependent de ajutorul militar și financiar din străinătate.

Mulțumind diasporei pentru sprijinul acordat, inclusiv celor care au venit să lupte pentru Ucraina, Zelenski a spus că cuvintele „sunt ucrainean” au o semnificație specială și a salutat spiritul „de neînfrânt” al poporului ucrainean.

Modificările aduse Constituției necesită aprobarea parlamentului, un proces care ar putea dura aproximativ un an, și acceptul Curții Constituționale.

Guvernul ucrainean a înființat o legiune străină la doar câteva zile de la invazie, care are aproximativ 2.000 de membri.

Președintele ucrainean a semnat, de asemenea, luni, un decret care conține o schiță a unui program „de păstrare a identității etnice a ucrainenilor” care locuiesc în regiunile rusești Krasnodar, Belgorod, Briansk, Voronej, Kursk și Rostov.

Ziua Unității a fost marcată ca sărbătoare națională în Ucraina din 1999. Ideea de a marca Ziua Unității a apărut cu aproape un deceniu înainte, când țara făcea încă parte din ceea ce era atunci Uniunea Sovietică, de care s-a desprins oficial pe 24 august 1991.

Sute de mii de ucraineni și-au dat mâinile pe 21 ianuarie 1990, pentru a forma un lanț viu care lega Kiev, capitala, cu alte câteva orașe din apropiere.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG