Linkuri accesibilitate

„UE spune Moldovei că e în continuare coruptă”


Un articol semnat de Peter Teffer în publicația „EUObserver”.

Moldova are încă de străbătut o cale lungă pentru aplicarea reformelor pe care le-a promis ca parte a Acordului de asociere și de liber-schimb cu Uniunea Europeană, se spune într-un raport dat publicității joi, 5 aprilie.

„Corupția rămâne răspîndită, iar independența justiției, a organelor de poliție și a autorităților naționale anticorupție are nevoie de îmbunătățiri substanțiale”, spune raportul Comisiei Europene.

Raportul evaluează progresele făcute de această țară est-europeană de la ultimul summit UE-Moldova din martie 2017.

Republica Moldova nu este țară candidată, ca Serbia, și nici măcar un potențial candidat ca Bosnia Herțegovina.

E parte în schimb dintr-un așa-numit Acord de asociere, care a stabilit o zonă de liber schimb și avantaje, cum e dreptul de a călători fără viză în UE pentru moldovenii care au pașaport biometric.

Din aprilie 2014, mai mult de un milion din cele trei milioane 500.000 de cetățeni ai Moldovei s-au folosit de dreptul de a călători fără viză, potrivit raportului Comisiei.

Acordul are o secțiune politică în care Moldovei i se cere să adopte reforme care să-și alinieze legile mai aproape de acelea ale Uniunii Europene.

Ucraina și Georgia au semnat aranjamente similare cu UE.

Eșecul în aplicarea reformelor înseamnă că sprjinul financiar din partea UE va rămâne blocat.

Unele progrese

Potrivit raportului Comisiei, au fost înregistrate „unele progrese” în reformele de care au nevoie sectorul financiar și cel de afaceri al Moldovei, precum și în reforma administrației publice. Raportul spune că reformele au ajutat la îmbunătățirea situației economice a țării.

În 2017, guvernul Moldovei a aprobat cîteva strategii pentru egalitatea de gen, întărirea relațiilor interetnice, și un plan de acțiune pentru drepturile omului.

Cu toate acestea, Comisia a observat și multe neajunsuri, de exemplu în domeniul statului de drept.

„În zona independenței justiției e încă nevoie de eforturi pentru a promova o procedură transparentă și bazată pe merit în selecția judecătorilor și pentru a îmbunătăți transparența”, spune raportul.

„Folosirea pe scară largă a arestului preventiv a continuat, iar moartea în arest a unui bărbat cu tulburări psihice a scos la iveală slăbiciuni sistemice în sistem”, notează documentul, care adaugă că doar trei din cele 17 instituții penitenciare funcționale respectă „standardele minime de detenție”.

„Proprietatea asupra instituțiilor media e în continuare concentrată iar piața de publicitate e monopolizată”, adaugă raportul.

Comisia a notat de asemenea că nu s-a făcut suficient ca răspuns la masiva fraudă bancară din 2014, când au dispărut peste un miliard de dolari americani:

„Multe fonduri nu au fost recuperate, iar varianta integrală a unui raport privind schemele frauduloase realizat de o companie privată externă nu a fost publicat (a fost publicat doar un rezumat în 2017), ceea ce a creat îndoieli asupra voinței reale de a-i aduce cu adevărat în fața instanței pe cei vinovați.”

Sfîșiată între UE și Rusia

Raportul Comisiei Europene vine înaintea alegerilor parlamentare - programate la sfîrșitul anului - iar chestiunea apropierii de Uniunea Europeană sau de Rusia continuă să fie dominantă în viața politică moldoveană.

Mai devreme anul acesta, Moldova a interzis buletinele de știri și documentarele din Rusia, spre regretul președintelui pro-rus al Moldovei Igor Dodon.

Dodon a încercat să blocheze interdicția, despre care autoritățile au spus că are menirea de a preveni propaganda rusească. Președintele a acționat similar referitor și la alte reforme propuse de parlament, în care partidele pro-UE au acum majoritatea.

Euronews a relatat recent despre interdicție și a citat o telespectatoare de la Chișinău, care a spus că ea poate ocoli ușor interdicția prin intermediul Internetului:

„Trebuie să ascultăm ambele părți, să ascultăm știrile din Europa și pe cele din Rusia, și să ne face propria noastră opinie dacă a propagandă sau nu”, a spus Elena Chiriac.

Săptămâna trecută, guvernul moldovean s-a alăturat Occidentului expulzînd trei diplomați ruși după ce un fost spion rus a fost otrăvit în Marea Britanie, care a dat vina pentru asta pe Rusia.

Înainte de alegeri

Viitorul Acordului de asociere Uniunea Europeană-R. Moldova va fi pus în cumpănă mai tîrziu anul acesta, când moldovenii se vor prezenta la urnele de vot.

Președintele pro-rus se opune acestui Acord, și a spus anul trecut că dacă partidul său [socialist] cîștigă alegerile din 2018, Moldova se va retrage din Acordul de asociere cu UE.

Președintele eurosceptic a spus de asemenea că Moldova nu a beneficiat economic de pe urma Acordului - o poziție contrazisă de cifrele Comisiei Europene.

Potrivit raportului dat publicității joi, Uniunea Europeană a fost în 2017 cel mai important partener comercial al Moldovei, cu un comerț bilateral de patru miliarde de euro - o creștere de 18% în comparație cu 2016:

„Partea UE din exporturile Moldovei au crescut constant de la intrarea în vigoare [a Acordului de asociere], și constituie aproximativ 55 de procente din comerțul total al Moldovei”, spune raportul Comisiei Europene.

Raportul notează de asemenea că ar trebui făcut mai mult pentru a-i convinge pe cetățenii moldoveni de „beneficiile procesului de reformă și ale sprijinului acordat Moldovei de Uniunea Europeană”.

Traducere de Lucian Ștefănescu

XS
SM
MD
LG