Linkuri accesibilitate

UE: invalidarea alegerilor privează cetățenii Chișinăului de primarul ales democratic în 3 iunie 2018


Ambasadorii UE s-au întîlnit cu premierul Pavel Filip și membri ai guvernului

Ambasadorul Uniunii Europene și ambasadorii statelor membre UE la Chișinău s-au întâlnit vineri cu premierul Pavel Filip și membri ai guvernului pentru a-l informa asupra poziției UE după invalidarea alegerilor pentru primăria Chișinău, se spune într-un comunicat de presă dat publicității de Delegația Europeană de la Chișinău.

Potrivit sursei citate, ambasadorii europeni au reiterat mesajele transmise de coordonatoarea politicii externe și de securitate a Uniunii Federica Mogherini și de comisarul european pentru extindere Johannes Hahn, în declarația lor comună, și îngrijorările statelor membre provocate de faptul că decizia de invalidare și modalitatea cum a fost luată privează cetățenii Chișinăului de primarul ales democratic la data de 3 iunie 2018.

Asemenea decizii, continuă comunicatul, subminează încrederea cetățenilor în instituțiile statului așa cum a fost subliniat și de Parlamentul European în Rezoluția adoptată la 5 iulie privind Republica Moldova.

A fost subliniată necesitatea ca autoritățile Republicii Moldova să găsească modalități democratice de a soluționa această situație fără precedent.

S-a reamintit de asemenea că Uniunea Europeană așteaptă că autoritățile Republicii Moldova vor garanta independența justiției, conform angajamentelor internaționale asumate, drept unul dintre principiile cheie ale statului de drept, un element crucial al democrației și un aspect îndelung așteptat de către cetățenii Republicii Moldova.

În încheierea comunicatului Delegației Europene la Chișinău se spune că blocul comunitar și statele membre vor continua să urmărească cu foarte mare atenție procesul de reforme și funcționarea instituțiilor statului în Republica Moldova și aplicarea prevederilor Acordului de Asociere cu UE, care are scopul de a îmbunătăți viața cetățenilor Republicii Moldova.

Totodată, a fost reamintit anunțul Comisiei Europene că, până la îndeplinirea precondițiilor politice legate de democrație, statul de drept și drepturile omului, plata primei tranșe din Asistența Macrofinanciară rămâne suspendată.

Reamintim că mai mulți fruntaşi PDM au răspuns vineri la o conferinţă de presă deciziei de joi a Parlamentului European de a cere suspendarea sprijinului financiar european pentru Moldova, ca urmare a invalidării alegerilor pentru primărie la Chișinău câştigate de un lider al opoziţiei.

Mesajul lor principal a fost că, în ciuda loviturii „injuste” din partea europenilor, PD nu renunţă la opţiunea pro-vestică. „PD rămâne deplin angajat în procesul de reforme occidentale în ţara noastră”, a declarat liderul partidului democrat de guvernământ, Vlad Plahotniuc.

(LȘ)

Previous Next

XS
SM
MD
LG