Linkuri accesibilitate

UE-Brexit: „summitul ultimei șanse” se încheie fără rezultat


Un afiș anti-Brexit în Irlanda de Nord, satul Belleek, prin care localnicii pledează împotriva frontierelor cu Irlanda. 2 iunie 2018
Un afiș anti-Brexit în Irlanda de Nord, satul Belleek, prin care localnicii pledează împotriva frontierelor cu Irlanda. 2 iunie 2018

De doi ani, Londra vine sistematic cu aceleași propuneri, prezentate acasă ca o victorie anticipată, dar care sunt total inacceptabile pentru ceilalți europeni.

„Summitul ultimei șanse” în chestiunea Brexit, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, s-a încheiat fără un acord între Londra și celelalte 27 de țări din UE.

Principala problemă a rămas chestiunea frontierei terestre cu Irlanda.

Exasperarea era palpabilă pe culoarele Consiliului European, Justus Lipsius, bunkerul de granit în care au loc întâlnirile la vârf.

De doi ani, Londra vine sistematic cu aceleași propuneri, care sunt prezentate acasă ca o victorie anticipată, dar care sunt total inacceptabile pentru ceilalți europeni.

Dacă ieșirea Angliei din UE, pe 29 martie 2019, se va petrece pe un fundal de no deal, asta anunță deja un haos legislativ total.

Alte puncte controversate au fost reglate de multă vreme, inclusiv nota de plată a Marii Britanii, care corespunde angajamentelor sale trecute și care s-ar ridica la o sumă între 50 și 60 miliarde euro, și viitorul cetățenilor UE care trăiesc sau lucrează în Anglia.

La fel, a fost reglată și chestiunea perioadei de tranziție în care Marea Britanie, deși ieșită din UE, va continua, până în decembrie 2020, să beneficieze de avantajele pieței comune europene.

Instalarea unei frontiere fizice în Irlanda este inacceptabilă pentru toți cei 27 din UE...

Ceea ce este însă fundamental și nu a fost negociat încă este chestiunea frontierei dintre Irlanda de Nord britanică și restul Irlandei, care rămâne în UE. Instalarea unei frontiere fizice acolo este inacceptabilă pentru toți cei 27 din UE.

Dilema e uriașă. Pe de o parte, acordul de pace din 1998, în urmă cu 20 de ani, care a pus capăt violențelor dintre catolici și protestanți, prevedea unificare economică a insulei și abolirea frontierei, chiar dacă politic Irlanda de Nord rămâne în Marea Britanie.

După Brexit, acea frontieră va deveni graniță externă a UE, unde mărfurile și persoanele terțe din afara UE vor fi supuse taxelor și unui control strict. Pe de altă parte, dacă Londra acceptă ca Irlanda de Nord să rămână economic în piața unică a UE, asta ar instaura o frontieră maritimă între cele două insule ale Regatului Unit. În schimb, o frontieră fizică, solidă, ar duce la reizbucnirea războiului civil. Cele două soluții sunt, evident, incompatibile.

Deocamdată, summitul special, suplimentar, care fusese prevăzut pentru luna noiembrie a fost anulat, fiind limpede că nici până atunci nu se va găsi o soluție. Ultima șansă pentru a evita un divorț catastrofal a rămas întâlnirea la vârf de la Crăciun, în ajunul președinției române a UE.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG