Linkuri accesibilitate

Ambasadorii UE au acceptat acordarea unei asistențe macrofinanciare Republicii Moldova


O precondiție va fi aceea ca R.Moldova să respecte mecanismele democratice reale.

Într-un comunicat al Consiliului European se spune că e vorba de 60 de milioane de euro în împrumuturi și 40 millioan în granturi, care vor suplimenta resursele puse la dispoziție de Fondul Monetar Internațional și alte instituții internaționale.

Această asistență e menită să sprijine stabilizarea economică și agenda de reforme structurale ale țării, și să o ajute să-și acopere nevoile financiare externe în următorii doi ani.

Asistența Uniunii Europene va face subiectul unui memorandum de înțelegere, cu condiții precise și specifice, care va fi convenit de Republica Moldova cu Comisia Europeană.

O precondiție va fi aceea ca Republica Moldova să respecte mecanismele democratice reale, inclusiv un sistem parlamentar multi-partinic, statul de drept și drepturile omului.

Între obiective sînt incluse eficiența, transparența și răspunderea în gestionarea finanțelor publice, prevenirea eficientă a corupției și spălării banilor, supravegherea și buna administrare a sectorului financiar.

Comisia Europeană și Serviciul european de acțiune externă vor monitoriza periodic îndeplinirea acestor precondiții și obiective, se spune în încheierea comunicatului Consiliului European din 12 aprilie.

Programul de asistență macrofinanciară de 100 de milioane de euro a fost propus de Comisia Europeană în 13 ianuarie 2017, la solicitarea Republicii Moldova. (RZ,LȘ)

XS
SM
MD
LG