Linkuri accesibilitate

Ucraina și Rusia se atacă reciproc cu drone. Contraofensiva continuă în est


Soldații ucraineni trag cu un obuzier autopropulsat M109 către trupele ruse din regiunea Donețk.
Soldații ucraineni trag cu un obuzier autopropulsat M109 către trupele ruse din regiunea Donețk.

Rusia și Ucraina au anunțat fiecare că au doborât drone fără pilot care atacau regiuni importante în noaptea de 10 august, în timp ce partea ucraineană a declarat că un atac „masiv” rusesc cu UAV a distrus un depozit de petrol în regiunea de vest a Rivne.

Armata ucraineană a mai spus că forțele sale sunt în ofensivă în Bahmut, în estul țării și în Militopol și Berdiansk, în sud. Militarii ucraineni au recunoscut „rezistența puternică” din partea forțelor ruse care „relocau unități și trupe [și] își foloseau activ rezervele”.

Autoritățile ucrainene au ordonat, pe 10 august, evacuarea obligatorie a 37 de așezări din zona Kupiansk, în regiunea de est a Harkovului, unde a fost raportată o creștere a bombardamentelor din partea forțelor ruse.

Guvernatorul regional al Harkivului, Oleh Sinehubov, a declarat că aproximativ 11 mii de persoane vor fi evacuate.

Clădirea consiliului municipal din Kupiansk a fost avariată de bombardamentele peste noapte, a spus Sinehubov.

În regiunea de sud Zaporojie, unde localnicii încă nu și-au revenit după un atac aerian asupra unei zone rezidențiale, pe 9 august, Statul Major ucrainean a declarat că respinge ofensivele rusești „nereușite”.

Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei a anunțat pe 10 august că numărul morților după atacul de la Zaporojie a crescut la trei persoane, iar cel puțin șase au fost rănite.

Ministerul rus al Apărării și primarul Moscovei au mai spus că forțele ruse au doborât două drone care se apropiau de capitala Rusiei pentru a doua noapte consecutiv, martorii oculari raportând un incendiu la câțiva kilometri de aeroportul Domodedovo din Moscova.

Canalul de știri Astra Telegram a distribuit o imagine despre care spunea că îi arată pe locuitorii veniți în apropiere de locul unde a avut loc incendiul de la Domodedovo.

Domodedovo și Vnukovo, un alt aeroport important din Moscova, au introdus peste noapte restricții mai stricte asupra aeronavelor care sosesc pentru a ține seama de riscul atacurilor aeriene, provocând câteva întârzieri minore ale zborurilor.

Ministerul rus al Apărării a mai spus că a interceptat două drone lângă Sevastopol, orașul din Crimeea ocupată de ruși care găzduiește o bază navală la Marea Neagră. Se spune că încă nouă drone ucrainene au fost distruse în jurul Crimeei, după ce au fost blocate și s-au prăbușit în mare.

Oficialii ucraineni evită, în general, să recunoască responsabilitatea pentru presupusele atacuri cu drone pe teritoriul Rusiei, deși și-au asumat meritul în mod privat pentru o serie de lovituri aeriene și de altă natură în interiorul Rusiei, de când se pare că o dronă a fost distrusă deasupra Kremlinului, în mai.

Mai recent, se crede că dronele maritime fără pilot au fost folosite și în atacurile ucrainene asupra unui petrolier rus și a unei baze navale rusești din Marea Neagră la Novorossiisk.

Tot pe 10 august, Statul Major ucrainean a declarat că a distrus șapte din cele 10 drone kamikaze Shahed de fabricație iraniană care au zburat în Ucraina din regiunea Kursk spre nord-est într-o perioadă de cinci ore peste noapte, în perioada 9-10 august.

Șeful administrației militare din Rivne, Vitaliy Koval, a descris un atac „masiv” peste noapte cu dronă care a distrus un depozit de petrol din regiunea Dubna, dar nu a provocat victime. Au fost raportate și explozii în regiunile Kiev și Khelnitsky.

RFE/RL nu poate confirma informațiile furnizate de cele două părți referitoare la situația în zonele de conflict.

Între timp, Marina ucraineană a anunțat pe 10 august noi „coridoare temporare” către și dinspre porturile țării la Marea Neagră pentru navele civile pregătite să înfrunte posibila amenințare mortală a artileriei Federației Ruse.

Marina ucraineană spune că rutele „vor fi folosite, în primul rând, pentru a da o posibilitate de ieșire a navelor civile în porturile ucrainene Cernomorsk, Odesa și Pivdennii”.

Un purtător de cuvânt al marinei, Oleh Cialik, a declarat pentru Reuters că coridorul va fi și pentru transportul cerealelor și al produselor agricole, care au fost în centrul disputelor de când a început invazia Rusiei în februarie 2022.

XS
SM
MD
LG