Linkuri accesibilitate

O lege marțială edulcorată în Ucraina și escalada lui Putin


Soldat ucrainean în portul din Mariupol. 27 noiembrie 2018
Soldat ucrainean în portul din Mariupol. 27 noiembrie 2018

O revistă a presei internaționale pe tema conflictului ruso-ucrainean.

În Marea Britanie, cotidianul The Guardian publică o foarte complexă analiză a tensiunilor dintre Rusia și Ucraina, din care reiese și că președintele ucrainean Petro Poroșenko joacă un joc foarte dur și pentru că sondajele arată că va pierde în alegerile din martie anul viitor.

Tot The Guardian estimează că sancțiunile economice occidentale impuse Rusiei l-au ajutat, de fapt, pe Putin, apropiindu-l și mai mult de cercul lui de oligarhi care îl sprijină.

Asta l-a făcut pe Putin să sprijine minoritățile ruse din țările vecine și să lanseze atacuri cibernetice, amestecându-se în procesele electorale ale țărilor occidentale.

În Franța, Le Monde îl citează pe Poroșenko, care a insistat că „Legea marțială nu înseamnă o declarație de război și nici retragerea din procesul diplomatic” al acordurilor de pace de la Minsk.

Tot în Franța, cotidianul Libération scrie că legea marțială suscită opoziție chiar și printre ucrainenii opuși separatiștilor pro-ruși. Trei foști președinți ai Ucrainei, Leonid Kravciuk, Leonid Kucima și Viktor Iușcenko au emis deja îndoieli și obiecții.

O lege marțială edulcorată, cum o remarcă la Bruxelles cotidianul belgian Le Soir, care remarcă că legea vine după mai bine de patru ani de tensiuni permanente, când ea ar fi fost mai necesară, și că o asemenea lege nu fusese introdusă nici în momentul celor mai sângeroase ciocniri militare din Donbas.

În Germania, Die Zeit publică un comentariu intitulat Escalada lui Putin care ajunge la concluzia că legea marțială și starea de urgență decretate de Poroșenko sunt un cadou pentru propaganda Kremlinului. Comentatorul de la Die Zeit cere guvernului Merkel să oprească construirea conductei de petrol Nord Stream, care i-ar permite Rusiei să exporte gaz spre Europa fără a mai tranzita prin Ucraina. Die Zeit estimează de asemenea că Putin are nevoie de conflict, pentru că popularitatea lui se prăbușește acasă.

La fel, site-ul web american Huffingtonpost, care face un foarte bun rezumat al evenimentelor recente, estimează că în Rusia crește furia față de Putin, ba chiar că au apărut germenii unui potențial „război civil”.

În Italia, Corriere della Sera îl citează pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a declarat la sfârșitul reuniunii extraordinare a Comitetului NATO-Ucraina: „Facem apel la Rusia să garanteze accesul neîngrădit în porturile ucrainene și să permită libertatea de navigație pentru Ucraina în Marea Azov și în strâmtoarea Kerci. De aceea cerem ca marinarii și navele ucrainene să fie eliberați imediat”.

În schimb, pentru presa rusă, agresorul este unul singur: Ucraina! Televiziunea rusă și-a început luni programul de seară al prezentatorului vedetă (aflat pe lista sancțiunilor) Dmitri Kiseliov cu titlul: Agresiune maritimă!

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG