Linkuri accesibilitate

Ucraina: Războiul de gherilă din teritoriile ocupate de Rusia


Recent, luptele s-au intensificat în două regiuni din sudul Ucrainei, dar în paralel se face simțit și un „război de gherilă”, la intensitate redusă, care include acte de sabotaj, asasinate și campanii de propagandă și dezinformare, menit aparent să submineze controlul rusesc.

Ucraina: Războiul de gherilă din teritoriile ocupate de Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:00 0:00

La Herson, oraș din sudul Ucrainei ocupat de forțele ruse încă din prima fază a invaziei, au apărut afișe și postere, lipite pe pereții clădirilor, pe stâlpi, pe stații de autobuz, pe care se poate citi:

„Rușilor! Vă facem ....”, scrie un afiș apărut în iunie, peste o fotografie cu un hamburger.

Pe altul scrie: „Vrei să trăiești? Predă-te!” și include un cod QR care, scanat de pe telefonul mobil, te trimite la o pagină de web a guvernului ucrainean cu instrucțiuni ce să-i spui unui militar ucrainean, dacă vrei să te predai.

„Am pregătit instrucțiuni pentru cei care nu vor să lupte cu patria lor”, mai scrie pe pagina guvernamentală.

Afișele par să facă parte dintr-un război de gherilă „la foc redus”, care include acte de sabotaj, asasinate dar și o campanie intensă de propagandă și dezinformare.

Autoritățile ruse au ripostat cu multe arestări. Organizația internațională pentru drepturile omului, Human Rights Watch a declarat că este o campanie „pentru a obține informații, dar și de intimidare, ca oamenii să accepte ocupația, deoarece Rusia încearcă să-și impună controlul asupra teritoriilor ocupate, încălcând dreptul internațional...”.

Serviciul ucrainean de Informații(SBU) nu a făcut nici un comentariu public, nu și-a asumat în niciun fel această campanie, dar observatorii cred că fie SBU, fie omologul său militar sau alte agenții guvernamentale sunt în spatele efortului de a submina autoritatea rusă în teritoriile ocupate, remarcă Mike Ekell, corespondentul Europei Libere/Libertatea.

Colaboratori și trădători

Reprezentanții Ministerului ucrainean al Apărării și ai serviciilor de informații militare au recunoscut însă că în aceste teritorii operează grupuri de gherilă. Cel mai recent miercuri, 10 august, după ce pe un aeroport militar rus din Crimeea avuseseră loc explozii puternice, cu o zi mai devreme.

Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a negat orice amestec al Ucrainei, dar a declarat la o conferință de presă: „Desigur, oamenii care trăiesc în ocupaţie înţeleg că vremurile ocupaţiei se apropie de sfârşit şi trebuie să-şi arate poziţia. Recuperarea Crimeii trebuie să se întâmple', a spus el.

Despre posibila implicare a unor rezidenţi din Crimeea în exploziile de marţi de la baza aeriană rusă din peninsulă scria miercuri şi publicaţia americană The New York Times.

Revenind însă la regiunile sudice Herson și Zaporojie :

După ce a cucerit orașul și regiunea Herson, Moscova a început să instaleze o conducere locală pro-rusă.

Pe mulți din acești noi oficiali, Ucraina i-a etichetat de colaboratori sau trădători și a lăsat de înțeles că vor fi pedepsiți.

Unul dintre acești oficiali a fost Volodimir Saldo, un fost consilier al orașului Herson și membru al parlamentului, care a fost instalat guvernator al întregii regiuni Herson, sub ocupația rusă.

Pe 5 august, Saldo a fost internat în stare critică într-un spital din Moscova.

Mediile rusești au relatat inițial că s-ar fi constatat că Saldo a fost otrăvit. În timp ce se mai făceau analize, pe 9 august, s-a anunțat că este conștient.

Potrivit lui Serghei Hlan, un consilier local, a fost a doua oară din iunie când Saldo s-a îmbolnăvit brusc, în circumstanțe neelucidate.

În aceeași zi în care Saldo a fost internat, la Nova Kahovka, un oraș la nord-est de Herson, a fost împușcat și ucis în fața casei sale adjunctul primarului. Nimeni nu și-a asumat crima.

Automobile capcană

Oficialii instalați de Rusia au fost și ținta altor atacuri. Pe 24 iunie, o bombă a explodat într-o mașină în care se afla Dmitro Savlucenko, care conducea un birou al guvernului local responsabil cu tineret și sport pentru regiunea ocupată Herson.

Savlucenko, care a fost descris de presa ucraineană drept „unul dintre cei mai cunoscuți colaboratori locali”, ar fi fost ucis în explozie. Alte două mașini au fost avariate, geamurile blocurilor din apropiere au fost sparte de deflagrație.

Cu două zile mai devreme, mașina în care se afla primarul unei localități din periferia Hersonului a lovit o mină terestră. Mașina a fost ciuruită de schije dar oficialul, Iuri Turulov, a scăpat cu răni ușoare, potrivit presei de stat ruse.

La începutul lunii, Turulov fusese avertizat într-un videoclip al Serviciilor ucrainene de Informații că este considerat un „colaborator”.

În mai, o explozie în Melitopol, oraș din partea de sud a regiunii Zaporojie, a rănit două persoane. Explozia, care a fost pusă pe seama partizanilor, l-a vizat pe liderul local, instalat la putere de Rusia, Ievgheni Balițki.

„În această dimineață a avut loc un atac terorist cu scopul de a destabiliza viața pașnică a orașului”, au declarat autoritățile orașului într-un comunicat pe Telegram.

Ivan Fedorov, primarul ucrainean al orașului Melitopol, declara pentru AP:

„Mișcarea de rezistență urmărește trei obiective: să distrugă armele rusești, să discrediteze și intimideze forțele de ocupație și pe colaboratori și să informeze serviciile speciale ucrainene despre pozițiile inamice”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG