Linkuri accesibilitate

Ucraina a acuzat Rusia că a sechestrat ilegal trei nave ucrainene în Marea Neagră


Dacă acuzația se confirmă, incidentul ar putea genera o nouă criză periculoasă între cele două țări

Autoritățile de la Kiev spun că navele ucrainene au fost sechestrate după ce rușii au deschis focul asupra lor, relatează Reuters.

Moscova nu a răspuns direct și imediat la această acuzație, dar agențiile ruse de știri au citat Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) cu declarația că are dovezi de necontestat că Ucraina ar fi orchestrat ceea ce FSB a numit o „provocare”, și că va da publicității curînd aceste dovezi.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko convocat imediat o ședință duminică seara cu conducerea militară și a securității de la Kiev pentru a discuta situația.

Criza a început duminică după ce Rusia a oprit trei nave ucrainene să intre în Marea Azov prin Strîmtoarea Kerci, punînd un tanc petrolier sub podul rusesc care leagă Crimeea de Rusia.

Marina ucraineană a declarat pe rețelele de socializare că doi marinari ai săi au fost răniți înainte de sechestrarea navelor, și că anunțatul atac rusesc ar fi avut loc după ce navele ucrainene se retrăseseră și se reîntorceau la Odesa, în Marea Neagră.

„După ce au părăsit zona de 12 mile, serviciul de securitate al Federației Ruse a deschis focul asupra flotilei aparținînd forțelor armate ale Ucrainei”, se spune în comunicatul marinei ucrainene

Cum oficialitățile din ambele țări se acuză reciproc de comportament provocator, și cum relațiile ruso-ucrainene sînt încă glaciale după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, acest incident riscă să pună cele două țări într-un conflict mai larg.

Mai devreme duminică, serviciul de coastă rusesc a acuzat Ucraina că nu a fost informat în avans despre călătoria navelor ucrainene - lucru dezmințit la Kiev - și a spus că aceste nave au făcut manevre periculoase și au ignorat instrucțiunile, cu scopul vădit de a crește tensiunea.

Politicienii ruși au condamnat Kievul, spunînd că incidentul pare a fi o încercare calculată a lui Poroșenko de a-și spori popularitatea înainte de alegerile de anul viitor.

XS
SM
MD
LG