Linkuri accesibilitate

Tusea convulsivă, care face ravagii în Europa, a revenit și în R. Moldova


Schema completă de vaccinare împotriva tusei convulsive este la două, patru și șase luni și boosterul, 22-24 de luni ale copilului.
Schema completă de vaccinare împotriva tusei convulsive este la două, patru și șase luni și boosterul, 22-24 de luni ale copilului.

În primele două luni ale anului, în R. Moldova s-au înregistrat 493 de cazuri de tuse convulsivă, cu 72 mai multe decât în tot anul 2023. Cei mai afectați sunt copiii de până la 6 ani. Specialiștii spun că acum este perioada de vârf a răspândirii bolii, care revine activ o dată la 3 ani.

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) spun că, dacă în anii 2021-2022 s-au înregistrat numai câte cinci cazuri de tuse convulsivă, din august 2023 au început să fie depistate tot mai multe.

Tusea convulsivă este o boală respiratorie foarte contagioasă, cauzată de bacteria Bordetella pertussis și este una dintre primele 10 boli infecțioase care pot duce la deces. Se manifestă prin tuse îndelungată, pe care pediatrii o numesc „tuse de 100 de zile” sau „tuse măgărească”.

„Cei mai receptivi sunt sugarii, în primii ani de viață. Ei cel mai des dezvoltă complicații și decesul pentru ei este iminent”, a spus Europei Libere medicul epidemiolog al ANSP, Laura Țurcan.

În ultimii ani, în R. Moldova nu au fost decese cauzate de tuse convulsivă. Potrivit specialiștilor, boala se tratează simptomatic, iar cel mai important este adresarea la timp la medic și diagnosticarea corectă.

„Părinții se adresează tardiv la medic. Tusea la început nu este cu accese și mama crede că, pur și simplu, copilul a răcit. Primăvara, l-a bătut vântul sau curentul”, mai spune Laura Țurcan.

La adulți, tusea poate afecta sistemului gastro-intestinal, iar copiii sunt cei mai susceptibili de a face o formă gravă a bolii.

Cea mai bună metodă de prevenție este vaccinarea. În R. Moldova, rata de vaccinare contra tusei convulsive este de 87,4%, față de 95% cât recomandă Organizația Mondială a Sănătății.

„În R. Moldova s-au înregistrat și câte 600 de cazuri pe an, iar vârful durează un an, un an și jumătate, pentru că rata de imunizare este joasă, se întârzie cu vaccinarea, nu se administrează la două sau patru luni. Cu cât se amână vaccinarea, cu atât este timp de a face boala”, a precizat specialista.

Schema completă de vaccinare este la două, patru și șase luni și boosterul, 22-24 de luni ale copilului. În R. Moldova este disponibil vaccinul pentavalent cu componentul pertussis celular.

Și Europa se confruntă cu un val de tuse convulsivă. Cei mai mulți bolnavi au fost depistați în Croația, Cehia, Danemarca, Belgia, Spania și Marea Britanie.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG