Linkuri accesibilitate

Turneu european al președintelui american Donald Trump


La anunțul deciziei de retragere din Acordul referitor la încălzirea globală de la Paris
La anunțul deciziei de retragere din Acordul referitor la încălzirea globală de la Paris

Liderul american a asigurat-o pe cancelara Angela Merkel că vrea ca summitul G20 să fie un „success”.

Miercuri, președintele american Donald Trump începe un nou turneu european, care ar putea marca și o „normalizare” a relațiilor cu o serie de aliați traditionali ai Statelor Unite, relații care păreau să fie puse sub semnul întrebării de noul președinte american în cursul primei sale vizite din mai.

La summitul NATO, Trump nu a reafirmat angajamentul Statelor Unite de a respecta articolul 5 al Tratatului nord-atlantic și și-a certat partenerii pentru faptul că nu ar participa suficient la cheltuielile pentru securitatea comună. O declarație care părea să schimbe principiul de baza al NATO de la securitate pentru toți în baza solidarității, la securitate pentru cei care „plătesc”. A urmat summitul G7, care era să se încheie fără o declarație comună din cauza disputelor privind comerțul global și retragerea Statelor Unite din acordul climateric de la Paris.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:56 0:00
Link direct

Prima etapă a turneului va fi la Varșovia, unde are loc summitul „Inițiativei celor Trei Mări”, cu participarea liderilor din 12 țări central și est europene. Oficialități de la Casa Albă, citate de agenția Associated Press, au declarat că Donald Trump va reafirma nu numai angajamentul Statelor Unite de a respecta articolul 5 al Tratatului nord-atlantic, dar va vorbi și despre necesitatea „unei strategii comune” față de Rusia. Un mesaj care va fi primit desigur foarte bine mai ales de țările din flancul estic al Alianței: Polonia, statele baltice, România și Bulgaria (în mai mică măsură) se simt de mult agresate de renașterea unei Rusii agresive, după anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea în 2014.

Trump va promova livrările de gaze americane la summitul de la Varșovia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:21 0:00

„Ar vrea ca Statele Unite și tot Occidentul să aibă o relație mai constructivă cu Rusia”, a declarat consilierul național pentru securitate H.R. McMaster, „dar nu a lăsat nici un dubiu că va reacționa, dacă este nevoie, la tentativele Rusiei” de a destabiliza situația.

Trump va avea ocazia să discute aceste probleme direct cu președintele rus Vladimir Putin la sfârșitul săptămânii, când este programată prima lor întâlnire directă pe marginea summitului G20 de la Hamburg, din 7-8 iulie. Agenda întrevederii nu a fost încă stabilită, a spus luni purtătorul de cuvânt la Kremlinului, iar săptămâna trecută, ministrul rus de externe Serghei Lavrov declara că întrevederea este importantă pentru simplul fapt că se depășește „perioada anormală din relațiile noastre, în care liderii își vorbesc doar la telefon”.

În pregătirea summitului de la Hamburg, Donald Trump a discutat luni la telefon cu cancelara Germaniei, Angela Merkel, pe care a asigurat-o – potrivit unui comunicat al Casei Albe – că vrea ca summitul G20 să fie un „success”. La Berlin persistă temerea că summitul s-ar putea încheia fără o declarație comună, echivalentul unui eșec. Și asta din cauza divergențelor dintre multe țări participante și Statele Unite privind încălzirea globală sau relațiile comerciale.Tot luni, președintele Trump a discutat cu premierul Italian Paolo Gentiloni, după ce la sfîrșitul săptămânii trecute avusese convorbiri cu liderii Chinei, Japoniei, Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite.

La mijlocul lui iulie, Donald Trump se întoarce în Europa, pentru a participa la defilarea de 14 iulie, de ziua națională a Franței. Iar la sfîrșitul acestei luni, vicepreședintele american Mike Pence va face un turneu în Estonia, Georgia și în Muntenegru, cel mai nou stat membru al Alianței nord-atlantice.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG