Linkuri accesibilitate

Trump și Putin au avut un schimb „robust” de opinii pe tema atacurilor cibernetice din timpul alegerilor prezidențiale americane


Președintele american Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin la summitul G20, Hamburg 7 iulie 2017
Președintele american Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin la summitul G20, Hamburg 7 iulie 2017

Potrivit secretarului de stat american, cei doi lideri au căzut de acord că nu se vor înțelege în acest punct.

Amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale americane de anul trecut a fost discutat în prima întrevedere dintre președintele Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin. A fost un schimb de opinii „robust”, a susținut după aceea secretarul de stat american Rex Tillerson. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Trump a acceptat afirmația președintelui Putin că Rusia nu era responsabilă de atacurile cibernetice din 2016. Iar Tillerson a continuat că este posibil ca cele două țări să nu cadă nici odată de acord. „Președintele are dreptate să se concentreze pe modul cum putem lăsa în urmă o problemă în care s-ar putea să nu fim nici odată de aceeași părere”, a mai declarat Tillerson la Hamburg.

Simbolistica unei strângeri de mână
Simbolistica unei strângeri de mână

Prima întrevedere Trump – Putin a avut loc în marginea summitului G20 din Germania și a durat mai bine de două ore, mult peste ce era de așteptat. Și nimeni nu a omis să observe că cei doi au discutat între patru ochi, în timp ce restul participanților discutau despre modalități de a combate încălzirea globală și schimbările climaterice.

Cei doi lideri au mai discutat despre războiul din Siria, terorism și securitatea cibernetică.

„Președintele a început discuția cu președintele Putin, abordând problema care-i preocupă pe americani, amestecul Rusiei în alegerile din 2016”, a mai spus secretarul de stat, care a participat la întrevedere. Dar Tillerson nu a comentat declarația lui Lavrov că Donald Trump ar fi „acceptat” afirmația că Rusia nu a fost implicată.

Potrivit lui Tillerson, cei doi „s-au înțeles” de la bun început și au discutat toate problemele de interes. Înainte de întrevederea de vineri, cei doi lideri făcuseră declarații care lăsau de înțeles că persistă disensiuni serioase între Statele Unite și Rusia. La Varșovia, joi, Trump a cerut Rusiei să „înceteze acțiunile destabilizatoare” din Ucraina și să se alăture „comunității țărilor responsabile”. Rusia a negat mereu orice amestec în conflictul separatist din estul Ucrainei. Pe de altă parte, într-un comentariu pentru cotidianul german „Handelsblatt”, publicat înainte de summit, Putin a cerut ridicarea sancțiunilor internaționale impuse Rusiei pentru anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea în 2014. Putin s-a declarat totodată un avocat al Acordului de la Paris pentru limitarea încălzirii globale. Donald Trump a retras între timp Statele Unite din acest acord.

Summitul G20 de la Hamburg urmează să se încheie sâmbătă cu o declarație comună. Dacă se ajunge la un consens.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG