Linkuri accesibilitate

Viitorul administraţiei Trump, între reforma fiscală și investigația lui Mueller


Doi copii, îmbrăcați ca Donald Trump și Mike Pence, întâmpinându-i pe președintele și vicepreședintele SUA în Salt Lake City, 4 decembrie 2017
Doi copii, îmbrăcați ca Donald Trump și Mike Pence, întâmpinându-i pe președintele și vicepreședintele SUA în Salt Lake City, 4 decembrie 2017

Ce spun cele mai recente evenimente despre viitorul administratiei Trump, in Statele Unite? e intrebarea adresata corespondentului Europei Libere la Washington.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00
Link direct

Exista cel putin doua variabile care pot oferi multiple raspunsuri la aceasta intrebare. Prima este ceea ce se profileaza a fi prima victorie legislativa majora a administratiei Trump, reformarea sistemului de impozitare. Pentru a realiza magnitudinea, este pentru prima data de la sfirsitul anilor ’80 incoace cind o astfel de masura are sanse sa fie adoptata. A doua variabila este investigatia lui Robert Mueller cu privire la amestecul Rusiei in alegeri si posibila implicare a administratiei Trump.

Acestea sint datele problemei, doar ca deznodamintele pot fi foarte diferite. Reducerea de impozite si schimbarea sistemului a fost si este un obiectiv republican inca de pe vremea lui Ronald Reagan, ultimul presedinte care a avut o reusita in acest sens. Conservatori au facut de la inceput acest pact cu Trump, ca il vor sprijini, in ciuda multor aspecte cel putin nelinistitoare, pentru ca in schimb el va fi presedintele care va semna reducerea de impozite si va numi judecatori, cu inclinatii ideologice compatibile.

Acum, ambele par sa se materializeze. Dar traiectoria economica este imprevizibila. Fie masura va duce cum spun republicanii la crestere economica si mai accentuata si reducerea si mai mare a somajului, cuplate cu cresterea bursei si majorari salariale, fie pe fondul unei economii supra-incalzite si care are de-acum un somaj neglijabil si in conditiile cresterii datoriei publice, va provoca majorari ale ratelor dobinzilor, initiate de Rezervele Federale si prabusirea pietei. Democratii pot sa incerce sa puna piedici ascensiunii republicane si noii unitati a partidului de guvernamint si sa nu accepte o intelegere cu privire la buget, incercind sa-i invinuiasca pe republicani pentru o eventuala inchidere a guvernului, din lipsa finantarii, in jurul Craciunului.

Miza sint alegerile din toamna lui 2018, acestea i-au facut pe republicani sa se uneasca in ultimul ceas, dar cum va fi vazut acest moment peste un an este inca incert.

Apoi mai este si investigatia lui Mueller, care verifica daca echipa lui Trump a cooperat sau nu in campanie cu Rusia, pentru a cistiga alegerile. Si aici exista cel putin doua variante. Fie ca acesta ancheta independenta se va incheia in 2-3 luni, cu ceva rezultate dar fara sa poata dovedi delicte majore, care sa duca la inculparea presedintelui in Congres, fie va continua multe luni de-acum incolo, continuind sa destabilizeze administratia si sa compromita echipa presedintelui.

XS
SM
MD
LG