Linkuri accesibilitate

Trump promite Coreii de Nord garanții de securitate în schimbul denuclearizării


Trump promite Coreii de Nord garanții de securitate în schimbul denuclearizării
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:00 0:00

Documentul de la Singapore nu vorbește însă de un acord de pace între America și Coreea de Nord.

Președintele Statelor Unite spune că denuclearizarea peninsulei coreene va începe foarte repede după întîlnirea sa cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, despre care a afirmat că a fost un „succes imens”.

La sfîrșitul întîlnirii istorice care a avut loc în 12 iunie la Singapore, cei doi lideri au semnat un document în care Trump a oferit „garanții de securitate” Fenianului, în timp ce Kim a reiterat atașamentul său față de „denuclearizarea completă a peninsulei coreene”.

În documentul semnat la Singapore - care reia în mare declarații publice anterioare, fără să ofere detalii specifice - Trump și Kim promit „să construiască un regim al păcii stabil și de lungă durată” în peninsula coreeană, și să repatrieze rămășițele pământești ale prizonierilor de război și ale celor dispăruți în misiune în timpul războiului coreean din 1950-1953.

Documentul nu pomenește însă nici o acțiune menită să pună capăt stării tehnice de război dintre Statele Unite și Coreea de Nord.

Acest summit a fost prima întîlnire dintre un președinte american în funcție și un lider nord-coreean.

Tensiunile dintre Statele Unite și Coreea de Nord au escaladat anul trecut, după ce Fenianul a testat mai multe rachete balistice și a făcut un test nuclear, iar Kim și Trump au schimbat amenințări și insulte.

Dar la începutul acestui an, Kim a lansat o ofensivă diplomatică neașteptată, care a inclus și participarea Coreii de nord la Olimpiada de iarnă din Coreea de Sud.

În 1 iunie, Trump a spus că se va întîlni cu Kim în 12 iunie la Singapore, după care a suspendat întîlnirea, în cele din urmă acceptînd să ia parte la ea.

La terminarea summitului de la Singapore, Trump a spus că denuclearizarea Coreii de Nord va avea loc foarte curînd, adăugînd că el și Kim au format o legătură specială și că relația cu Fenianul va fi de acum încolo foarte diferită.

Întrebat dacă îl va invita pe liderul nord-coreean la Casa Albă, Trump a răspuns: „Absolut, o voi face.”

Ceva mai devreme, la terminarea întîlnirii lor de 45 de minute, Donald Trump a spus că summitul s-a desfășurat „mai bine decît se aștepta toată lumea”, și l-a numit „un succes imens”. (LȘ)

XS
SM
MD
LG