Linkuri accesibilitate

Președintele Donald Trump își reafirmă încrederea în regimul saudit după ultimele evenimente din Arabia Saudită


Sumitul americano-saudit de la Riad, 21 mai 2017

Corespondeța zilei de la Washington

Situația din Arabia Saudită preocupă opinia publică internațională. Mai mulți membri ai familiei regale și mai mulți miniștri saudiți au fost arestați pentru corupție. Doi membri ai familiei regale și-au pierdut viata, unul într-un accident de elicopter, altul ucis când se încerca arestarea sa. Cum reacționează la toate astea administrația americană. Relatează din capitala Statelor Unite Valeriu Sela.

Nu e un secret pentru nimeni că președintele Donald Trump e apropiat de regimul saudit, care i-a oferit la începutul președinției sale una dintre cele mai călduroase primiri.

În plus Iranul, unul din dușmanii saudiților, este și dușmanul Americii, în viziunea administrației Trump.

Evoluțiile din Arabia Saudită indică o consolidare a puterii prințului moștenitor Mohammed bin Salman, care își pregătește urcarea pe tron, în conditiile vîrstei înaintate și a sănătății precare ale regelui Salman.

Aflat în vizită în Japonia, Donald Trump a spus că are încredere în regimul saudit, care este invinuit de epurări motivate politic. Președintele a postat pe Twitter un mesaj în care spune că regele și prințul „știu ce fac”, acuzîndu-i pe unii dintre cei arestați sâmbătă că ar fi profitat de pe urma țării timp de mulți ani.

La Riad, regimul sustine că face eforturi pentru eradicarea corupției, dar criticii consideră că de fapt Mohammed bin Salman incearca să-și elimine rivalii.

Prințul mostenitor l-a vizitat pe Trump în martie, iar autoritățile saudite au caracterizat convorbirile ca fiind un punct de cotitură în relatiile bilaterale, cei doi împărtășind opinia că Iranul joacă un rol destabilizator în regiune.

Donald Trump e un critic înverșunat al Iranului și a inițiat în Congres o procedură care ar putea duce la anularea acordului nuclear încheiat cu Teheranul de predecesorul său Barack Obama.

Observatorii consideră că binecuvintarea lui Trump îi poate folosi prințului Salman pentru a-și consolida puterea.

Ei cred că arestările de sâmbătă fac parte dintr-un efort de a centraliza puterea în regat.

Acest efort include marginalizarea rivalilor, dar și o presiune asupra dizidenților, inclusiv dintre liderii religioși. Pe de altă parte, cîteva acțiuni recente ale prințului vizează liberalizarea Arabiei Saudite, inclusiv drepturi extinse acordate femeilor.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG