Linkuri accesibilitate

Discursul lui Trump la ONU și intențiile administrației sale


Donald Trump la tribuna ONU
Donald Trump la tribuna ONU

Liderul de la Washington a revenit la formula „America în prim plan” cu care si-a inceput presedintia.

Intrebarea care se punea, inainte de acest discurs, este daca Donald Trump si-a atenuat asperitatile nationaliste si va reveni la o linie de politica internationala mai apropiata de traditia predecesorilor sai. Seful executivului american a raspuns acestei intrebari raspicat. Atacurile retorice impotriva Coreei de Nord si Iranului au avut un ton razboinic. Trump s-a referit la liderul corean Kim Jong Un cu apelativul „omul racheta”, spunind ca va „distruge complet” Coreea de Nord daca ataca America sau pe aliati. A lasat sa se inteleaga ca Statele Unite se vor retrage curind din acordul nuclear cu Iranul, ceea ce aliati ai Americii considera o eroare.

Discursul lui Trump a incercat sa impace diverse tendinte contradictorii. El a dat exemplu programe de ajutoare internationale pe care bugetul sau initial isi propunea sa le elimine. A elogiat Planul Marshall, spunind pe de alta parte ca vremea construirii de natiuni straine a trecut.

Cuvintul folosit cel mai des – de 21 de ori in 40 de minute – a fost suveranitate, sugerind o politica mai putin interventionista. El a pledat pentru o politica de „realism principial”, ghidata exclusiv de interesele americane.

El s-a referit relativ putin la China si Rusia, tari carora le-a multumit pentru ca au votat pentru sanctiunile impotriva Coreei de Nord. Agresiunea rusa in Ucraina a fost mentionata pe scurt si in treacat. Trump a caracterizat regimul iranian ca fiind „criminal” si „corupt”. Singura tara in care seful executivului american a spus ca America trebuie sa ajute populatia sa recistige libertatea este Venezuela.

El a spus ca intrebarea ce se pune pentru oameni din toate coluturile lumii este „Sintem inca patrioti? Ne iubim tarile indeajuns pentru a le proteja suvernitatea si a ne asuma responsabilitatea pentru viitorul lor?” In virtutea suvernaitatii el a atacat acordurile comerciale globale. El s-a plins in legatura cu „tribunale internationale care nu raspund in fata nimanui si birocratii globale puternice” care submineaza suveranitatea nationala.

In discurs nu au fost mentionate incalzirea globala, neproliferarea, drepturile omului sau procesul de pace in Orientul Mijlociu. Doar ca notiunea de suveranitate, atit de prezenta in discursul lui Donald Trump inseamna altceva la Washington, la Moscova sau la Beijing. Proclamindu-i suprematia, Donald Trump a revenit la formula „America in prim plan” cu care si-a inceput presedintia.

XS
SM
MD
LG