Linkuri accesibilitate

Casa Albă: Președintele nu a cerut oprirea investigației împotriva lui Flynn


James Comey și Donald Trump

Un nou scandal în spaţiul politic american.

O sursa apropiata fostului director al FBI, James Comey, sustine ca acesta a redactat un document pentru uz personal, pentru a lua act de o intilnire cu presedintele Trump, din care rezulta ca seful executivului american i-ar fi cerut sa inchida ancheta cu privire la fostul consilier pentru securitate nationala Michael Flynn.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:02 0:00
Link direct

Sursa arata ca James Comey a fost atit de revoltat de ceea ce i-a fost dat sa auda, incit a tinut sa puna pe hirtie si sa documenteze continutul conversatiei. Cuvintele pe care Comey le-a notat dupa intilnire au fost presedintele Trump spunindu-i „sper ca vei renunta”, cu referire la investigatie, adaugind ca Flynn este un om de calitate, care a dat dovada de patriotism, cind a activat in serviciile militare.

Documentul respectiv, daca se dovedeste real, ar constitui cea mai grava dovada de pina acum ca presedintele Donald Trump a incercat sa se amestece in investigatia care vizeaza legaturi ale campaniei sale cu Rusia. Or, daca un astfel de act ar fi dovedit, el este deosebit de grav si ar putea constitui o ratiune pentru a declansa procedura de demitere in Congres. Numai ca, fireste, este greu de dovedit.

Casa Alba sustine ca alegatiile nu sint adevarate, ca presedintele nu i-a cerut niciodata lui Comey sa opreasca o investigatie si il acuza pe fostul director ca nu a spus la momentul respectiv, adica 14 februarie, ce s-a intimplat, fie Congresului, fie altor foruri autorizate. O intrebare, fireste, valabila.

Din documentul lui Comey se pare ca rezulta ca in ziua respectiva, Trump a avut o intilnire cu vice-presedintele Pence, ministrul de justitie Jeff Sessions si directorul FBI si că, la finalul ei, i-ar fi rugat pe primii doi sa părăsească Biroul Oval si in acel moment ar fi intervenit pe linga Comey sa opreasca investigatia cu privire la Flynn, spunind ca acesta nu a facut nimic rau.

Sursa respectiva arata ca fostul director FBI ar fi facut astfel de documentari ale unor conversatii in mai multe rinduri, cind ceea ce i se spunea il punea intr-o situatie incomoda, din perspective etice.

O alta intrebare care se pune este daca exista vreo inregistrare a conversatiei, pentru ca dupa ce l-a demis pe Comey, Donald Trump a spus ca acesta trebuie sa se fereasca sa scurga informatii catre presa, pentru ca ar putea exista inregistrari. Or, Congresul ar putea cere sa le asculte, daca exista.

Fapt este ca noul scandal este de suficiente proportii, chiar si nedovedit, pentru ca aliati republicani ai presedintelui să nu-i mai sară în apărare si să dorească mai intii sa afle mai mult.

XS
SM
MD
LG