Linkuri accesibilitate

Trei refugiați ucraineni au fost diagnosticați cu rujeolă | Centrul de plasament, în carantină


Centrul de plasament pentru refugiați ucraineni din Chișinău unde s-a depistat focarul de rujeolă a fost plasat în carantină pentru 21 de zile.
Centrul de plasament pentru refugiați ucraineni din Chișinău unde s-a depistat focarul de rujeolă a fost plasat în carantină pentru 21 de zile.

Trei refugiați ucraineni au fost confirmați cu rujeolă, iar alți șapte așteaptă rezultatele testelor de laborator. Toate persoanele sunt internate la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, iar centrul de plasament pentru refugiați a fost plasat în carantină timp de 21 de zile.

Au fost confirmați cu rujeolă trei copii cu vârste de 5, 12 și 17 ani. Celelalte șapte persoane au prezentat simptome asociate infecției: febră, tuse, erupții cutanate, a precizat Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) într-un comunicat.

Refugiații ucraineni spitalizați sunt în stare stabilă și primesc tratamentul corespunzător, iar ancheta epidemiologică continuă. Specialiștii ANSP au întreprins măsuri de supraveghere și control pentru a preveni răspândirea infecției în Centrul de plasament pentru refugiați, unde a izbucnit focarul. Centrul, care găzduiește circa 160 de refugiați ucraineni, inclusiv peste 60 copii, a fost plasat în carantină pentru 21 de zile.

Despre primele cazuri suspecte la rujeolă în Centrul de plasament pentru refugiați a anunțat luni, 18 martie, la ședința operativă a primăriei, șeful Direcției asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan, care a precizat că majoritatea refugiaților din acest centru nu sunt vaccinați împotriva rujeolei.

„Nu putem afla statutul cu privire la vaccinare la aceste persoane, deoarece nu dețin niciun act și nici nu doresc să comunice dacă au fost vaccinați sau nu. Din discuții s-a stabilit că doar o singură familie a fost vaccinată, au avut o deplasare în Germania unde au fost obligați să fie vaccinați”, a spus Bolocan.

De la începutul anului, în R. Moldova au fost confirmate opt cazuri de rujeolă.

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG