Linkuri accesibilitate

Trebuie sau nu incriminat furtul de identitate pe rețele de socializare?


Poză simbol
Poză simbol

Furtul de identitate a luat amploare pe rețelele de socializare prin clonarea profilurilor personale sau ale paginilor web.

Într-o lume digitalizată, furtul de identitate a devenit un risc uzual, la fel ca șansele de a fi surprins de o ploaie. În limbajul juriștilor, furtul de identitate înseamnă folosirea numelui și imaginii unei persoane cu rea intenție de către alte persoane.

Trebuie sau nu incriminat furtul de identitate pe rețele de socializare?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:08 0:00
Link direct

Cel mai des furtul de identitate e procedeul folosit la clonarea cardurilor bancare, falsificarea actelor, pentru a obține resurse financiare, înregistrarea de firme sau efectuarea unor operațiuni financiare. Mai nou, furtul de identitate a luat amploare pe rețelele de socializare prin clonarea profilurilor personale sau ale paginilor web, cu scop de manipulare.

Despre furtul de identitate, cum să-I identificăm și cum să-l raportăm organelor abilitate, am discutat cu expertul în protecția datelor personale Sergiu Bozianu:

”Furtul de identitate este o infracțiune ce ține de colectarea, utilizarea și stocarea informației cu caracter personal al altei persoane, cum ar fi parole, coduri de acces, numărul cardurilor bancare sau alte informații personale care îl identifică pe un cetățean. Aceste informații se folosesc pentru a obține un credit, a contracta un serviciu, a transcrie un bun imobil sau a lua în leasing o mașină. Din an în an, schemele de furt de date personale se modifică, infractorii utilizând scheme tot mai sofisticate... În sfera medicală, bunăoară, polița de asigurare este folosită de alte persoane pentru a beneficia de servicii medicale gratuite. Aceeași situație este folosită și la rețele de socializare, prin crearea conturilor altor persoane, care sunt folosite la diferite acțiuni din numele persoanei respective.”

Sergiu Bozianu
Sergiu Bozianu

Furtul de identitate, chiar și pe Facebook, este pedepsit de legea penală în multe ţări de pe glob. Din păcate, nu şi în Republica Moldova. De exemplu, acum trei ani, în Maroc, un inginer IT a fost arestat pentru că a creat un profil fals al prinţului Moulay Hassan, fiul regelui Marocului, iar anul trecut, un tribunal din Franţa a condamnat la închisoare pentru cinci luni un bărbat care a creat un cont fals pe Facebook, folosind fotografia fostei sale prietene.

În Republica Moldova, acum câțiva ani am asistat la clonarea unor ziare, iar recent – la clonarea unor pagini web, între care chiar pagina Stopfals.md, care deconspiră știrile false din media. În ultimul a luat amploare un alt fenomen –clonarea profilurilor personale ale unor politicieni, activiști civici și ziariști.

Aceștia din urmă au în comun faptul că manifestă o atitudine critică față de actuala guvernare. Din numele persoanelor, ale căror profiluri au fost clonate, se comentează pe paginile unor emisiuni TV, dar și la profilurile altor activiști, ziariști și politicieni. Experți în domeniu afirmă că aceste acțiuni se fac cu scopul de a manipula opinia publică, a dezinforma și a denigra anumite persoane.

Sergiu Bozianu spune că furtul de identitate nu este incriminat în legislația penală a Republicii Moldova, deși în Parlament există de câțiva ani un proiect de lege în acest sens:

”La moment este absolut necesar de a fi amendat cadrul normativ național prin instituirea unei prevederi noi prin care s-ar incrimina furtul de identitate, acțiuni pentru care persoana poate fi trasă la răspundere penală cu amendă sau privarea de dreptul de a desfășura anumite activități”.

L-am întrebat pe Sergiu Bozianu ce trebuie să facem pentru a ne proteja de eventuale situații în care ne poate fi furată identitatea, iar dacă am devenit victime, cum să raportăm aceste cazuri și cum să ne apărăm drepturile:

Un cont fals pe Facebook poate fi denunțat ca furt de identitate...

”În primul rând trebuie să înțelegem unde au fost utilizate datele noastre personale sau unde a fost săvârșită acea acțiune. Dacă furtul de identitate s-a produs pe o platformă de socializare, suntem în drept să ne adresăm acelui prestator de servicii, cum ar fi Facebook sau Odnoklasniki, solicitând adresa IP a utilizatorului care a creat profilul fals. Suntem în drept să cerem să fie ștearsă această informație. Ulterior, după ce se va comunica informația, vă puteți adresa Centrului Național pentru Protecția Datelor Personale pentru a fi dispusă inițierea unei investigații sau puteți să vă adresați în ordine penală, depunând un denunț la organele procuraturii”.

Un cont fals pe Facebook poate fi denunțat ca furt de identitate, parcurgând câțiva pași. Mai întâi trebuie să mergeţi pe pagina profilului fals, să apăsați butonul „Report“ de pe meniul din dreapta profilului, cu butonul ce reprezintă o piuliță. Atunci când pe ecran va apărea o fereastră, alegeți opțiunea „Acest profil pretinde că este altcineva sau este fals” şi apoi bifați varianta „Pretinde că este persoana mea”.

Reprezentanţii Facebook ar putea să vă ceară unele date care să confirme că sunteţi cine pretindeţi, cel mai adesea o copie scanată a buletinului sau a permisului de conducere. Dacă îi veţi convinge, contul fals va fi radiat.

Previous Next

XS
SM
MD
LG