Linkuri accesibilitate

Fetele şi tehnologiile informaţionale


Proiectul Girls Go IT
Proiectul Girls Go IT

Autorităţile ar trebui să includă aspectului de gen în strategiile care țin de promovarea implicării tinerilor în sectorul IT, sugerează experţii din domeniu.

De Ziua Fetelor în domeniul tehnologiilor informaționale, strada pietonală Eugen Doga din centrul Chișinăului a devenit deosebit de aglomerată. Zeci de tinere cu vârsta de la 14 până la 20 de ani au venit să tragă cu urechea la sfaturile specialistelor de succes din sfera IT din Republica Moldova, ca să fure din misterul meseriei deseori considerate drept teritoriul bărbaților.

Nicoleta Țîrdea este una dintre ele. Tânăra din Strășeni spune că ține minte bine momentul când a înțeles că tehnologiile informaționale sunt ceea ce o pasionează. S-a întâmplat la tabăra de vară Girls Go IT, dar o las pe Nicoleta să vă povestească:

Nicoleta Tîrdea
Nicoleta Tîrdea

„Era ziua de miercuri sau joi, ziua în care propriu-zis trebuie să scriem ceva și să vedem un site, trebuia să apară ceva scris, un „Hello World” sau ceva de genul. Mentorul nostru a mers pe cerc a verificat ca la toate fetele să fie scris același lucru, când noi vom da Enter să apară la toată lumea ok, să nu aibă nimeni bug-uri. Am apăsat toate odată și era feeling-ul acela când tu vezi practic un site pe care-l vezi mereu, se deschide în browser. Vezi acolo doar o propoziție, dar pentru tine e fascinant! Ai scris doar câteva rânduri și tu faci wow, acolo ceva apare! Asta a fost cea mai faină chestie.”

Nicoleta Țîrdea învață la Universitatea Tehnică, la specialitatea inginerie softuri. Spune că i-a luat ceva timp să-și convingă familia că e o carieră care merită urmată și se mândrește că i-a reușit să spargă tiparele.

„Mai este chestia asta că noi suntem crescuți de niște părinți care au trăit într-o perioadă cu mai multe stereotipuri. Cumva de asta sunt foarte binevenite proiectele care încearcă să iasă din Chișinău, să iasă în exterior, să încerce să explice lucrurile... Dar nu, nu e un domeniu al băieților. E un domeniu destul de interesant, nu văd de ce nu ar fi locul fetelor acolo.”

Dar ce le așteaptă pe fetele care aleg sfera IT, când din băncile universității vor păși în câmpul muncii?

O carieră de succes care-ți oferă multă satisfacție, spune Elena Ivanova, una dintre invitatele evenimentului. Ea administrează o companie care face streaming de desene animate de tip anime în toată lumea – o tehnologie prin care fișierele video se deschid și rulează în timp real în timp ce se încarcă. A adăugat că niciodată nu s-a gândit că va avea de a face cu desene animate gen Sailor Moon, pe care le privea în copilărie. Dar asta e frumusețea tehnologiilor informaționale. Este un domeniu în care se poate regăsi oricine, zice Elena.

Elena Ivanova
Elena Ivanova

„Cred că totuși este bariera asta de frică și totuși trebuie să începem de la școli și de la universități, pentru că dacă acolo nu li se va spunge că voi puteți face asta, nu vor merge înainte. Am și doi copii, văd că băieții merg pe partea de informatică, matematică, dar fetele pe partea de limbă română. De ce? Piața este foarte săracă acum, fetele au oportunitatea de a încerca și de a crește, pentru că toate companiile sunt acum în căutare de oameni.”

Ca să sprijine implicarea mai activă a tinerelor în sfera tehnologiilor informaționale, a fost organizată Ziua Fetelor în TIC, care a avut loc astăzi la Chișinău, la fel ca și peste hotare. Acest domeniu este unul dintre cele mai dinamice și promițătoare sectoare ale economiei Republicii Moldova. Autoritățile se grăbesc să prindă „trenul” acestor schimbări. Au formulat Strategia de încurajare a sectorului tehnologiilor, informației și a comunicării – un document-cheie pentru dezvoltarea industriei. Experții se arată încrezători că domeniul STEM se va regăsi și în Strategia Moldova 2030, care stabilește prioritățile de lungă durată ale guvernanților.

În același timp, doar unul din cinci absolvenți ai facultăților de profil tehnic este fată, conform unor statistici din anul trecut. Această discrepanță trebuie echilibrată, consideră Mihaela Iurașcu. Este președinta TEKEDU, ONG-ul care a pus pe roate Ziua Fetelor în domeniul TIC. Iurașcu spune că organizatorii și-au propus un lucru simplu: să facă schimb de experiențe dintre doamnele care lucrează în IT și fetele care studiază la facultățile de științe, tehnologii, inginerie și matematică (STEM).

„De regulă fetele se tem, ceea ce mi se pare și normal, de ceva ce le este necunoscut. Mai puține fete au avut ocazia sau au șansa să experimenteze, să afle mai îndeaproape acest sector. Or, asta face ca acest sector să continue să fie dominat de băieți și bărbați. Programul Girls Go IT își propune să ofere fetelor șansa să încerce acest sector, acest domeniu și ulterior dacă le place, dacă se trezește o pasiune pentru domeniul respectiv, după asta să opteze pentru studii sau ulterior și carieră în acest domeniu.”

Aceste cuvinte sunt confirmate prin fapte. Din 2015 și până acum, în cadrul proiectului Girls Go IT au fost instruite 300 de fete din țară. Din cele o sută de absolvente de liceu, 21 au decis să urmeze o facultate de tehnologii.

Dacă acest număr ar fi să crească, sprijinul guvernanților ar putea fi crucial. Experții spun că o soluție poate fi includerea aspectului de gen în strategiile care țin de promovarea implicării tinerilor în sectorul IT. Sunt voci care au analizat trendurile mondiale și au conchis că cererea de joburi în acest domeniu este înaltă, dar nu este acoperită de suficienți specialiști. Dacă autoritățile ar încuraja implicarea fetelor și femeilor, discrepanța de muncitori ar putea fi micșorată.

Previous Next

XS
SM
MD
LG