Linkuri accesibilitate

TJ Rehmi


Detaliu de pe coperta albumului Invisible Rain, TJ Rehmi, 2001
Detaliu de pe coperta albumului Invisible Rain, TJ Rehmi, 2001

Un exemplu perfect al versatilității sunetelor noi din Marea Britanie

TJ Rehmi
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:05:58 0:00

TJ Rehmi este un muzician britanic de origine asiatică născut la Birmingham care a învățat singur să cânte la ghitară interpretînd după ureche piese de Jimi Hendrix, Rolling Stones, Frank Zappa și Carlos Santana.

A fost atras la început de rock-ul occidental, a cântat apoi în mai multe trupe jazz-funk din orașul său natal, după care traiectoria sa muzicală a urmat acea fuziune specific britanică dintre tradiția reggae și cea indiană cu sunetele muzicii electronice, în cazul său acelea ale genului numit drum’n bass, foarte popular în cultura underground a Marii Britanii din anii 1990.

Un punct de cotitură în evoluția muzicală a lui T.J.Rehmi a fost întâlnirea cu saxofonistul de jazz jamaican Andy Hamilton, în a cărui trupă a cântat ca ghitarist și care l-a învățat să citească notele muzicale.

După întîlnirea cu Hamilton, Rehmi a studiat muzica clasică indiană și fuziunea indo-jazz cu compozitorul indian John Mayer, iar mai apoi a urmat cursurile Conservatorului din Birmingham.

Muzica compusă de TJ Rehmi e un exemplu perfect al versatilității sunetelor noi din Marea Britanie: tradițiile muzicale ale națiilor din care provin imigranții stabiliți în Regatul Unit se îmbină perfect cu era digitală, într-un echilibru cu totul aparte dintre tehnologie, orchestrația să-i spunem organică a instrumentelor „vii”, ritmurile cluburilor de dans și temele abstracte ale muzicii de tip ambient.

Noi ascultăm acum „The Alkhemist” de pe albumul „Invisible Rain”, lansat de TJ Rehmi în 2001.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG