Linkuri accesibilitate

Tiraspolul pregătește o declarație oficială privind pedepsele pentru separatism | De ce poate fi periculoasă psihosomatica de pe Instagram


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

Tiraspolul pregătește pentru 8 februarie o declarație oficială cu privire la legea privind separatismul, aprobată de Parlamentul de la Chișinău la ședința din 2 februarie, scrie agora.md. Înainte de aceasta, așa zisul consiliu suprem din regiunea transnistreană s-a întrunit în ședință. Presa transnistreană notează că la ședința din 7 februarie, așa zisul ministru de externe al regiunii, Vitali Ignatiev, a declarat că, după ce Chișinăul a adoptat „Legea separatismului”, s-a creat o „situație dificilă”. Partea care a stârnit nemulțumirea Tiraspolului prevede completări la Codul penal cu o nouă componentă de infracțiune, și anume acțiunile săvârșite cu scopul de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova, precum și distribuirea informațiilor care incită la astfel de acțiuni.

Newsmaker.md scrie că înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a comentat declarația ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, potrivit căreia Moldova ar urma „calea Ucrainei”, potrivit unor planuri ale țărilor occidentale. „E mare păcat că domnul Lavrov, care a fost cândva un diplomat respectat, se angajează pe această cale. Aceste declarații îl discreditează din punct de vedere intelectual. Nu-i nimic serios în ceea ce a spus”, a declarat Josep Borrell. La rândul său, prim-ministra Natalia Gavrilița a clasat declarațiile lui Lavrov drept „îngrijorătoare” și care „nu țin cont de independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova”.

Banca Națională a Moldovei (BNM) continuă să relaxeze politica monetară. A redus rata dobânzii cu trei puncte procentuale, până la 17%, scrie jurnal.md. Potrivit prognozei BNM, inflația va continua să se reducă rapid pe parcursul anului curent. Astfel, inflația medie anuală urmează să ajungă la nivelul de 13,7 la sută în acest an și de 5,5 la sută, anul viitor. În aceste condiții, este necesar un impuls fiscal mai puternic pentru a stimula activitatea economică pe parcursul anului 2023.

La Apă-Canal Chișinău s-au depistat și datorii de milioane față de bănci și Moldovagaz, notează mold-street.com. Pe lângă datoria de 70 de milioane de lei față de Premier Energy, Apă-Canal Chișinău mai are o datorie de 30 de milioane de lei față de Moldovagaz, dar și o datorie de 40 de milioane față de băncile locale.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

Pe Facebook, popular a devenit un video distribuit de Ziarul de Gardă, cu convoiul de salvare trimis în Turcia. Imaginile arată autospecialele care traversează frontiera spre România. Echipa moldoveană se va afla în Turcia cel puțin 7 zile, unde va ajuta la salvarea oamenilor prinși sub dărâmăturile blocurilor, prăbușite din cauza cutremurului care a lovit Turcia pe 6 februarie.

Pe lângă postările despre urmările cutremurului din Turcia, pe Instagram interes a trezit și postarea despre psihosomatică. Moldova.org a publicat un reportaj despre psihosomatică în care încearcă să răspundă la întrebarea „ce este și de ce poate fi periculoasă psihosomatica de pe Instagram?”. Autoarele au vorbit cu „specialistele în psihosomatică” și cu victimele lor, au identificat de ce este atât de popular acest fenomen și de ce oamenii sunt gata să plătească 10.000 lei pentru o ședință de o oră.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG