Linkuri accesibilitate

Tillerson: Rusia poate să continue să se autoizoleze sau poate deveni o forţă în slujba libertății


Rex Tillerson, vorbind la centrul Woodrow Wilson, 28 noiembrie
Rex Tillerson, vorbind la centrul Woodrow Wilson, 28 noiembrie

Cele mai dure critici de până acum ale administrației Trump la adresa Kremlinului.

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a criticat Rusia. În contextul politic actual este o împrejurare notabilă. Care ar fi explicația? e întrebarea adresată corespondentului Europei Libere la Washington.

În intervenţii publice, formulate la Institutul Wilson, Rex Tillerson a formulat cele mai aspre critici la adresa Rusiei, care s-au făcut auzite dinspre administraţia Trump. Secretarul de stat a criticat Moscova pentru ceea ce a caracterizat drept o campanie de forţă, intimidare și subterfugii, menită să impună voinţa Kremlinului asupra unor țări vecine și să reafirme o poziţie dominantă, pe scena internaţională.

Tillerson a spus că Statele Unite și aliaţii europeni și-ar dori să aibă o relaţie mai buna cu Rusia, dar comportamentul acesteia, sub conducerea lui Vladimir Putin, a făcut aceasta încercare „imposibil” de materializat. Ca argument, şeful diplomaţiei americane a menţionat invazia Ucrainei. „Nu vom tolera această violare a normelor internaţionale”, a spus Rex Tillerson, care susţine că ar fi comunicat părţii ruse că până când nu se va retrage din Ucraina, relaţiile cu Washingtonul nu se vor normaliza.

După cum se ştie, în campanie și de când a devenit preşedinte, Donald Trump s-a ferit să critice Rusia. Membri ai administraţiei sale însă au mai făcut-o. Cu toate acestea, remarcile lui Tillerson par cele mai tranșante și cu mare vizibilitate. Membri ai Congresului american se mențin sceptici cu privire la intenţiile lui Putin, în timp ce Casa Albă face în continuare obiectul unei investigaţii cu privire la amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane.

Remarcile secretarului de stat sunt menite și să ofere asigurări aliaţilor NATO ai Americii, înainte de călătoria sa în Europa. „Rusia a arătat că doreşte să definească o nouă balanţă de putere globală, post-sovietică”, a spus şeful diplomaţiei americane la Centrul Wilson. El a explicat că dispunând de un arsenal nuclear, Rusia încearcă să-și impună voinţa, în dauna altora, prin folosirea forței sau aliindu-se cu regimuri militare care si-au brutalizat cetăţenii, cum este cazul lui Bashar al-Assad, în Siria.

Rex Tillerson a citat o serie de tactici dăunătoare la care a recurs Moscova, de la campanii de dezinformare până la atacuri cibernetice, menite să submineze democraţiile americană și europene, și până la harțuirea personalului diplomatic, inclusiv cei care lucrează la misiunile americane. „Rusia poate să continue să se autoizoleze și sărăcească, provocând instabilitate în lume și îngrădind libertatea, acasă, sau poate deveni o forţă în slujba libertății rușilor și stabilităţii în regiunea eurasiatică”, a spus secretarul de stat.

XS
SM
MD
LG