Linkuri accesibilitate

Ce se știe despre reorganizarea Departamentului de Stat


Rex Tillerson
Rex Tillerson

O stire publicata in New York Times arata ca planurile de reorganizare ale secretarului de stat, Rex Tillerson ar putea include inchiderea biroului care acopera aria de combatere a crimelor impotriva umanitatii.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:54 0:00
Link direct

Militanti pentru drepturile omului considera ca eliminarea potentiala a biroului demonstreaza indiferenta administratiei Trump fata de incalcarea drepturilor omului, in afara de cazurile Coreei de Nord, Iranului si Cubei. Ei mai spun ca inchiderea Biroului pentru Justitie in legatura cu delicte globale – denumirea sub care este cunoscut biroul care se ocupa de combaterea crimelor impotriva umanitatii - va ingreuna trimiterea in judecata a celor care se fac vinovati de atrocitati.

Tillerson nu a luat o decizie finala cu privire la restructurare, a declarat o purtatoare de cuvint, adaugind ca obiectivul nu este de a abandona eforturile pentru combaterea crimelor, ci de a le face mai eficiente.

Desi raspunsul oficial este ca nu s-a luat o decizie, surse interne arata ca noul director al biroului le-a spus angajatilor ca vor fi plasati in alta parte. Responsabilitatile biroului vor fi plasate in Divizia pentru Democratie si Drepturile Omului.

Biroul pentru crime de razboi este unul mic, cu circa zece angajati si un buget de 3 milioane de dolari si in general a fost condus de un trimis special, numit de presedinte. In ultimele doua decenii, biroul respectiv a jucat un rol important, facind presiuni asupra Kosovo sa accepte un tribunal pentru drepturile omului si a obtinut de la Senegal judecarea fostului dictator al Chadului. Biroul poate fi sacrificat acum pe fondul reducerilor bugetare substantiale preconizate de administratia Trump.

Tom Malinowski, care a lucrat la Departamentul de Stat in timpul administratiei Obama, sustine ca biroul trebuie sa-si mentina statutul separat si sa fie condus de o persoana cu autoritate si prestigiu, pentru a-si duce la indeplinire misiunea. Malinowski spune ca doar mutarea biroului nu este problema, dar daca el va fi privat de resurse si de conducere, consecintele se vor simti.

XS
SM
MD
LG