Linkuri accesibilitate

Tensiune în creștere între Statele Unite și Coreea de Nord


Analiștii se întreabă dacă este vorba de o retorică pe mai multe voci, menită să ofere acoperire nuanțată unor eforturi menite să evite un conflict devastator.

Multi analisti au criticat declaratia presedintelui Trump că dacă Coreea de Nord continua amenintarile la adresa Statelor Unite va declansa „foc si furie”, cum lumea nu a mai vazut vreodata. Despre cum raspunde Trump criticilor? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Presedintele Trump a spus ca poate afirmatia sa nu a mers suficient de departe. Criticii au spus ca presedintele arunca gaz pe un foc si-asa periculos, cu declaratii excesiv de agresive, in conditiile in care se stie cit de periculos poate deveni un conflict cu Coreea de Nord.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:06 0:00
Link direct

Intrebat ce poate fi mai grav decit „foc si furie”, presedintele Trump a spus „vom vedea”. Seful executivului american nu a vrut sa precizeze daca Statele Unite iau în considerare sau nu sa initiatize un atac preventiv. „Daca Coreea de Nord se gindeste la un atac impotriva noastra sau aliatilor nostri, au motive sa fie foarte nervosi” - a spus Donald Trump.

La rindul sau, ministrul american al apararii James Mattis a declarat ca misiunea sa este sa pregateasca fortele americane, in cazul in care vor fi necesare. Dar a adaugat ca secretarul de stat, Tillerson si ambasadoarea americana la ONU, Nikky Haley lucreaza la canalele diplomatice si ca acestea sint in prim planul situatiei legate de programul nuclear nord-Coreean.

Fireste ca declaratiile lui Tillerson si acum ale lui Mattis contrasteaza cu cele ale lui Trump si multi analisti cred ca aceasta contradictie este o problema.

Altii cred ca este pur si simplu vorba despre o retorica pe mai multe voci, menita sa ofere acoperire nuantata unor eforturi menite sa evite un conflict devastator.

Inainte de cele mai recente declaratii ale lui Donald Trump, regimul nord-Coreean a spus ca Statele Unite vor suferi o infringere usturatoare daca „continua aventura militarista, sanctiunile si presiunea”. Presedintele a tinut sa-i asigure pe americani ca sint in siguranta, in ciuda faptului ca Fenianul a amenintat cu un atac impotriva teritoriului Guam. „Populatia Americii e in siguranta. Aliantii nostri sint in siguranta” – a spus presedintele Trump.

„Sa vedem ce face cu Guam” – a spus seful executivului, cu referire la liderul nord-Coreean Kim Jong Un. El a continuat „Daca face ceva in Guam, va fi ceva ce nu s-a mai vazut. Vom vedea, vom vedea. Si el va vedea” - a declarat presedintele.

XS
SM
MD
LG