Linkuri accesibilitate

Taximetristul ilegal o duce bine!


De ce poliţia vigilentă se face că plouă?

Aşa se face că îmi amintesc aproape zilnic de declaraţia veche a fostului preşedinte Mircea Snegur: Moldova e ţara oamenilor frumoşi şi harnici! Păi, aşa e! Numai oameni frumoşi şi harnici ne înconjoară! De aceea, ne bălăcim decenii în mocirla sărăciei şi corupţiei.

Taximetristul ilegal o duce bine!
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00
Link direct

Să vă mai spun deci o poveste cu oameni frumoşi şi harnici, stimaţi ascultători. Într-un centru raional muncesc alături taximetrişti ilegali, care nu plătesc impozite, şi taximetrişti cu acte în regulă, care plătesc toate impozitele. Dacă vă imaginaţi că viaţa taximetriştilor cu acte în regulă e mai frumoasă, vă înşelaţi! Mult mai fain o duc cei ilegali. În primul rînd, cei ilegali nu trebuie să cheltuiască bani pentru tot felul de angajaţi şi autorizaţii, ei nu plătesc nimic în bugetul de stat. În al doilea rînd, cetăţenilor le e totuna cine îi duce cu maşina. Cetăţenii nu se gîndesc dacă plăteşte sau nu impozite şoferul, ca şi cum impozitele astea nu ar avea nici o legătură cu viaţa lor. De aceea, taximetristul ilegal are mereu clienţi. În al treilea rînd, poliţia vigilentă ca şi cum nu-i observă pe taximetriştii ilegali. În schimb, e foarte severă cu taximetriştii cu acte în regulă. Aceştia din urmă trebuie să respecte toate cerinţele din lege. Iese cam aşa: cel care respectă legea e mai controlat de poliţişti decît cel care n-o respectă.

Există aşadar o concurenţă între taximetristul ilegal şi cel cu acte în regulă. Mai multe avantaje are, paradoxal, cel care ignoră bugetul de stat. Acum noua legislaţie îl obligă pe şoferul cu acte în regulă să aibă o maşină special utilată pentru persoanele cu dizabilităţi. Sunt nişte cheltuieli pe care trebuie să le suporte şoferul onest. În schimb, pe taximetristul ilegal îl doare-n cot de maşinile utilate pentru oamenii cu dizabilităţi. El îşi vede de treabă. Întrebarea care se impune este asta: de ce poliţia vigilentă se face că plouă?

Asta e povestea mea de azi. O poveste dintr-un orăşel provincial. Dacă nu vă place, ziceţi că e o ficţiune. Căci RM e ţara oamenilor frumoşi şi harnici, vorba primului preşedinte.

XS
SM
MD
LG