Linkuri accesibilitate

Svetlana Lisagor Vergis: „Încercăm să ne mobilizăm, în numele întregii comunități originare din R. Moldova, să oferim și noi un sprijin cât de mic” (VIDEO)


Un interviu despre calamitatea incendiilor ce afectează Grecia cu președinta Uniunii Moldo-Elene „Alexandros Ypsilanti”.

Incendiile din Grecia au facut pina acum aproape 80 de victime, potrivit agentiilor internaționale de presa, iar imaginile difuzate de televiziunile lumii arata un peisaj dezolant după incendii. Corespondenta noastră a stat de vorba cu Svetlana Lisagor Vergis, presedinta Uniunii Moldo-Elene Alexandros Ipsilantis stabilită in Grecia despre cum a reacționat guvernul de la Atena fata de aceasta calamitate si care a fost ajutorul din fondul de solidaritate al Uniunii Europene.

În dialog cu Svtlana Lisagor Vergis despre marile incendii din Grecia și comunitatea de moldoveni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:45 0:00
Link direct

Europa Liberă: Multă lume stă cu ochii pe Grecia…

Svetlana Lisagor Vergis
Svetlana Lisagor Vergis

Svetlana Lisagor Vergis: „Am avut o catastrofă mare aici, în regiunea Attiki, chiar în preajma orașului Atena, în suburbiile Atenei au avut loc incendii foarte, foarte mari, locuitorii intrând într-o panică s-au blocat în drum, n-au putut trece cu mașinile, ca să iasă la șoseaua centrală, ca să fugă, să iasă din această zonă de pericol. S-au blocat acolo și, din păcate, foarte multă lume a avut de suferit, și-au pierdut viețile. Au încercat să iasă la mare, dar și la mare i-a ajuns focul. Intrând în mare, mulți s-au înecat, n-au reușit să reziste, pentru că fumul era foarte mare, foarte dens; foarte mulți copii sunt victime ale acestui incendiu mare…”

Europa Liberă: A intervenit armata, au intervenit și salvatorii?

Svetlana Lisagor Vergis: „În jur de 600 de pompieri au fost solicitați pentru a stinge focurile, toată poliția din regiune, desigur, și toate instituțiile din regiunea Atikki s-au mobilizat pentru a stinge focurile. Din păcate, în Grecia nu funcționează un sistem așa cum ar trebui în cazurile de urgență și din cauza asta s-au pierdut și vieți. E trist faptul că foarte multă lume a avut de suferit, sate întregi au ars și peste patru mii de case au ars, lumea a rămas pe drumuri; sunt încă date și în căutare peste 100 de persoane, peste 75 de persoane și-au pierdut viața, au ars, au fost găsite carbonizate.

Incendiile din Grecia ating acum și stațiunile balneare de pe malul mării
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:11 0:00

La momentul de față cunoaștem că focurile sunt sub control, de fapt, incendiile s-au potolit și așteptăm să se clarifice cumva situația ca să avem acces la centrele care au fost deschise pentru ajutoare umanitare. Noi, comunitatea de moldoveni, încercăm să ne mobilizăm pentru a oferi ajutor oamenilor care au nevoie. Am comunicat cu unul dintre centrele din apropierea orașului Atena, din Rafina, ca să mergem acolo să lăsăm lucruri de care au nevoie, pentru că drumurile sunt închise și nu avem acces ca să mergem la aceste centre.”

Europa Liberă: Am văzut și apelul premierului grec Alexis Tsipras, care a cerut sprijin Uniunii Europene.

Svetlana Lisagor Vergis: „Înainte de a cere ajutor, Uniunea Europeană oferise deja mesaje de susținere și o contribuție esențială și economică, și ajutoare umanitare pentru a restabili cumva situația și a ajuta oamenii care au avut de suferit. Vorbim de mai mult de patru mii de familii care sunt acum în căutarea unui adăpost provizoriu sau a lucrurilor necesare, de zi cu zi, pentru că comunitatea europeană este una de a consolida, de a ajuta, de a susține statele membre atunci când sunt în stare de urgență. Uniunea Europeană și nu numai, statele membre ale Uniunii Europene, toți prim-miniștrii au oferit ajutoare. Deja câteva avioane cu ajutoare umanitare au și ajuns la Atena, la aeroportul din Atena, dar, desigur, Uniunea Europeană din primele clipe și-a oferit sprijinul pentru a susține Grecia.”

Europa Liberă: Sunt declarate trei zile de doliu național în memoria persoanelor decedate în urma acestor incendii. Cum reacționează băștinașii acolo, cât de solidară este lumea?

Svetlana Lisagor Vergis: „Trebuie să spunem că aici grecii, indiferent de naționalitate, indiferent în care parte a țării se află, au mers la spitale și au oferit sânge pentru oamenii care sunt internați în stare gravă. S-au mobilizat foarte multe asociații, comunități, organizații pentru a colecta ajutoare umanitare, pentru a fi depozitate la centrele de prim ajutor din raioanele care au avut de suferit.

Acum nu mai avem incendii, totul este sub control, doar că regiunile sunt închise, sunt periculoase, pentru că sunt ca un cuptor încins după un foc mare, pământul este fierbinte, nu este acces la mașini, la pietoni… Și este anunțată lumea ca să nu meargă în aceste regiuni doar din curiozitate, pentru că este și periculos, dar și nu este cazul, fiindcă prioritate trebuie să aibă mașinile pompierilor și ale poliției.

Vreau să vă mulțumesc pe această cale că sunteți cu gândul la noi, la poporul elen și la moldovenii care se află aici, în Grecia, și să spun că, dacă sunt moldoveni mai timizi și au avut de suferit, pentru că am comunicat cu șase familii care sunt bine, au reușit să se evacueze înainte de a deveni incendiul mare, dar dacă totuși este cineva care are nevoie de adăpost, eu stau la Atena și pot să ofer cazare pentru o perioadă de timp moldovenilor care nu au unde merge sau pe o perioadă până le vor fi perfectate actele care le vor permite călătoria în țară.

De asemenea, comunitatea de moldoveni încercăm să ne mobilizăm, în numele întregii comunități originare din Republica Moldova, să oferim și noi comunității elene un sprijin oricât de mic, dar care totuși este important. Suntem solidari la apelul grecilor pentru ajutor atât umanitar, cât și să oferim sânge sau chiar și voluntariat, dacă va fi cazul.”

XS
SM
MD
LG